Goranović: Potrebne inicijative koje nijesu konzervativne

"O načinima na koje kreativnost pojedinca može biti upregnuta u službu razvoja. O uvođenju preduzetničkog duha u kulturi. O značaju javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti. Konačno i pitanje: šta ako kultura bude u drugom planu, ako nema prostora za njeno djelovanje? Utoliko lošije po razvoj!", rekao je Goranović
130 pregleda 0 komentar(a)
Pavle Goranović, Foto: Ministarstvo kulture
Pavle Goranović, Foto: Ministarstvo kulture
Ažurirano: 07.01.2016. 15:55h

Crnoj Gori su potrebne inicijative koje nijesu konzervativne, već usklađene sa potrebama razvoja, rekao je ministar kulture Pavle Goranović.

On je kazao da država treba da detaljno analizira kulturne resurse i spremnost da se otvore u cilju jačanja društva u cjelini.

"Potrebna su nam nova znanja i ideje. Inicijative koje nijesu konzervativne, već usklađene sa potrebama razvoja. Ali i više obrazovanja o tekućoj produkciji i kulturnoj baštini", kazao je Goranović.

Prema njegovim riječima, nasljeđe treba osvajati, kao i savremenost.

"Statično bavljenje bogatim nasljeđem moramo prevaziđi i tragati za formama koje mogu biti savez kulture i biznisa", kazao je Goranović na tradicionalnim Božićnim raspravama na Univerzitetu Donja Gorica.

On je naglasio da postoji veliki prostor za razmišljanja o kulturnom, pa i o filmskom turizmu.

"O načinima na koje kreativnost pojedinca može biti upregnuta u službu razvoja. O uvođenju preduzetničkog duha u kulturi. O značaju javno-privatnog partnerstva u ovoj oblasti. Konačno i pitanje: šta ako kultura bude u drugom planu, ako nema prostora za njeno djelovanje? Utoliko lošije po razvoj!", rekao je Goranović.

On je upozorio da nepredvidiva događanja ne smiju da nas zavedu da kulturu ostavimo usamljenu.

"Još manje da joj dopustimo da bude samodovoljna, da teče mimo razvojnih tokova. Otuda na ispitu nije samo kultura, već i društvo u cjelini, posebno intelektualna zajednica", kazao je ministar kulture.

On je poručio da u Crnoj Gori moramo otkriti svoju kulturu, njene mogućnosti. "Ako je ona unutrašnje oplemenjivanje, onda je ujedno i obogaćivanje zajednice".

"Odgovornost je i na ustanovama kulture, koji ne smiju biti pasivni potencijali, već činioci koji će promjenom načina razmišljanja i privređivanja dosegnuti konkuretnost kulturnih proizvoda", poručio je Goranović.

Bonus video: