Policija ne snima 122 pozive u Podgorici i Budvi

Direktor UP Slavko Stojanović je informisao Savjet da se telefonski pozivi prema broju 122 snimaju u dežurnim službama u Nikšiću, Kotoru, Baru i Bijelom Polju, a snimljeni razgovori se čuvaju oko pola godine i nije objasnio zašto se ne snimaju i u drugim gradovima
157 pregleda 0 komentar(a)
OKC policije Podgorica, Foto: Vesko Belojević
OKC policije Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.01.2016. 07:32h

Savjet za građansku kontrolu policije smatra nedopustivim da se pozivi građana prema dežurnoj službi Uprave policije (UP) snimaju i čuvaju samo u centrima bezbjednosti u Baru, Bijelom Polju, Nikšiću i Kotoru.

“Posebno je zabrinjavajuće što postojećim sistemom nijesu obuhvaćeni Podgorica i Budva, imajući u vidu bezbjednosne rizike, značaj i intenzitet rada ovih organizacionih jedinica”, zaključili su u Savjetu.

Oni su preporučili UP da se u 2016. godini uspostavi praksa snimanja poziva prema broju 122 u svim organizacionim jedinicima.

“Razlog za to je profesionalizacija policije, snaženje i očuvanje policijskog integriteta, olakšanje provjera policijskog postupanja, ali i unapređenje bezbjednosti građana”, kazali su iz Savjeta.

Savjet je preporuku iznio u zaključku po pritužbi NVO “LGBT Forum Progres” povodom postupanja policije u slučaju homofobičnog nasilja u klubu “Top Hill” u Budvi.

U ocjenjivanju postupaka policijskih službenika, Savjet je pitao UP da li je prilikom utvrđivanja činjenica u vezi sa telefonskom prijavom homofobičnog nasilja preslušan razgovor koji je upućen dežurnoj službi, ali i da li je u radu na ovom slučaju do izražaja došao policajac koji je u CB Budva određen kao LGBT kontakt osoba.

UP je odgovorila da se “telefonski pozivi prema broju 122 u dežurnoj službi CB Budva ne snimaju”.

UP je informisala Savjet da policijski službenik R. K. u tom slučaju nije postupao po toj prijavi, već je kompletan slučaj vodio komandir Stanice policije CB Budva Ž. M. Iz UP je odgovoreno i da je angažovanjem i postupanjem komandira Stanice policije ispitivanje cijelog slučaja podignuto na veći nivo i izbjegnuta mogućnost eventualnih propusta. Savjet je ocijenio da je policijski službenik CB Budva, čiji identitet nije saopšten, nije imao adekvatnu procjenu što se, zaključili su, odrazilo i na primjenu policijskih ovlašćenja.

Savjet se, kazali su, nakon odgovora UP obratio ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću i dobio odgovor nakon dva i po mjeseca i više desetina urgencija.

Direktor UP Slavko Stojanović je informisao Savjet da se telefonski pozivi prema broju 122 snimaju u dežurnim službama u Nikšiću, Kotoru, Baru i Bijelom Polju, a snimljeni razgovori se čuvaju oko pola godine i nije objasnio zašto se ne snimaju i u drugim gradovima.

NVO “LGBT Forum Progres” podnijela je, u avgustu, pritužbu protiv policijskog službenika CB Budva zbog neadekvatne profesionalne reakcije na prijavu homofobičnog nasilja prema dvojici mladića, koji su u istopolnoj vezi.

Bonus video: