Podgorički Vodovod u 2016. ulazi sa planom da "prospe" čak 18 miliona kubika vode!

“Jedan od osnovnih uzroka gubitaka na mreži je curenje na spojevima i oštećenjima zbog dotrajalosti cijevnog materijala. Posebna pažnja se upravo treba posvetiti smanjenju tehničkih gubitaka, odnosno curenju”
52 pregleda 10 komentar(a)
Voda, česma, Foto: Boris Pejović
Voda, česma, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.01.2016. 21:02h

Preduzeće Vodovod i kanalizacija planira da ove godine fakturiše 19.055.000 kubika vode, potisne 37 miliona kubika, odnosno da gubici budu 48,50 odsto.

“Jedan od osnovnih uzroka gubitaka na mreži je curenje na spojevima i oštećenjima zbog dotrajalosti cijevnog materijala. Posebna pažnja se upravo treba posvetiti smanjenju tehničkih gubitaka, odnosno curenju”, navodi se u planu rada „Vodovoda”.

Direktor tog preduzeća Vladan Vučelić kazao je da su u posljednjih pet godina smanjili gubitke na mreži, odnosno sveli ih na ispod pedeset odsto.

On je na sjednici Skupštine grada 29. decembra naveo da građani Podgorice piju najkvalitetniju vodu, a da je plaćaju po cijenama znatno manjim od onih u regionu. U Podgorici kubik vode za domaćinstva je 0,40, a kanalizacija 0,20 eura po kubiku. Za privredu kubik vode je 1,33, a kanalizacija 0,66 eura

“U narednom periodu preduzimaćemo intenzivne aktivnosti na smanjenju tehničkih gubitaka. Pronalaženje i sanacija gubitaka je dugoročan posao za koji je potrebno stvoriti određene pretpostavke, odnosno identifikaciju i položajno snimanje postojećih cjevovoda i njihova katastarska evidencija”, navodi se u planu rada.

Istakli su da će ove godine intenzivirati aktivnosti na ugradnji vodomjera na daljinsko očitavanje u stambenim zgradama, gdje se potrošnja mjeri preko zajedničkog vodomjera.

“Procjenjuje se da na teritoriji glavnog grada ima oko 700 kilometara primarne i skoro 300 sekundarne mreže. Dužina tercijalne mreže procjenjuje se na 370 kilometara”, navode u Vodovodu.

Iz tog preduzeća projektovali su da u ovoj godini imaju prihode od 12.018.376 eura.

“Od toga od prodaje vode i odvođenja otpadnih voda planirano je 10.968.376 eura. Od radova i usluga 950.000, a ostali poslovni prihodi su u iznosu od 100.000”, navode u tom preduzeću.

Imaju 522 zaposlena, 60 vozila

U Vodovodu je na 31. oktobar prošle godine bilo 522 zaposlenih, od toga 468 na neodređeno, 47 na određeno i sedam pripravnika.

Kako se navodi u dokumentu, to preduzeće ima 60 vozila, od čega sedam specijalnih, 12 teretnih, 37 putničkih i četiri građevinske mašine.

“Upravna zgrada na Zabjelu ima korisnu površinu od 2.660 metara kvadratnih. U krugu zgrade izgrađena je baždarnica, laboratorija za ispitivanje kvaliteta vode za piće, elektomašinsko održavanje, radionica za održavanje vozila, magacinski prostor i objekat operativnog sadržaja”, navodi se u dokumentu Vodovoda.

Bonus video: