Počela prodaja badnjaka u Podgorici, prodavci nezadovoljni

Vjernici mogu kupiti i badnjarice od tise, hrasta i lovora
227 pregleda 38 komentar(a)
badnjaci, Foto: Zoran Đurić
badnjaci, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.01.2016. 18:38h

Povodom božićnih praznika na mnogim mjestima u gradu počela je prodaja badnjaka.

Badnjaci su juče mogli da se kupe kod nekadašnje Male pijace, hrama Hristovog vaskrsenja, kod Pet udovica, „Gintaša”, ali prodavci nijesu bili zadovoljni potražnjom.

Prodavci su istakli da najveću potražnju očekuju sjutra, odnosno za Badnji dan, kada će vjernici da nalažu sveto drvo u hramovima širom Crne Gore.

“Božićna nedjelja je počela još od drugog januara i već od tada se badnjaci mogu unositi u kuću”, kazao je jedan od prodavača koji je želio da ostane anoniman.

Sveto drvo, kako su istakli, nema cijenu, građani daju koliko mogu.

“Najviše posla očekujemo na badnje jutro, kao i tokom dana, kada će biti organizovano nalaganje pored hramova. Po tradiciji domaćin ide u šumu da siječe badnjak, ali s obzirom na to da smo u gradu, mnogi su prinuđeni da kupuju”, kazao je prodavac.

Prodavci hrastove grane većinom dobavljaju iz svojih privatnih posjeda. Tradicionalno nemaju određene cijene za badnjake, već ih nude za iznos koji odrede kupci.

“Običaj je da se ne određuje cijena, već koliko ko da”, rekao je jedan od prodavaca.

Pored badnjaka, vjernici mogu kupiti i badnjarice koje se prave od tise, hrasta i lovora.

Kako su objasnili, pogodnije su za one koji žive u stanovima i nemaju uslova za kupovinu velikih komada hrastovih grana.

Prodavci su istakli da nemaju problema sa Komunalnom policijom, a neki od njih kod Hrama ih nude više od deset godina.

Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj proteklih godina određivali su nekoliko lokacija u gradu, gdje se moglo prodavati sveto drvo .

Ipak, jedan od prodavaca požalio se da, iako pravoslavni vjernici vjeruju da su badnjaci svetinja, dešava se da pojedinci ukradu badnjake, a zatim ih preprodaju.

Apel da se uzdrže od sječe u gradskim park-šumama

Iz „Udruženja ljubitelja Gorice i prirode” apelovali su na sve pravoslavne vjernike da se uzdrže od sječe hrastovih stabala u gradskim park-šumama.

“Samo prošle godine, u ovo isto vrijeme, autohtona hrastova šuma na Gorici ostala je bez nekoliko desetina stabala hrasta, a mnoga su oštećena prilikom kidanja grana”, navode iz tog Udruženja. Istakli su da je skoro istrijebljen autohtoni hrast iz naših, gradskih park-šuma i sječa svakog stabla je nenadoknadiv gubitak.

“Molimo sve pravoslavne vjernike da se u božićnim praznicima uzdrže od sječe hrastovih stabala u gradskim park-šumama. Božić se slavi dušom i srcem, a ne veličinom otkinutog hrasta iz park-šume”, navode ljubitelji prirode.

Bonus video: