Bakterije nađene u pola namirnica

Kontrolisani su proizvodi domaćih proizvođača, ali se u izvještaju ne precizira kojih, kao ni šta je eventualno preduzeto
69 pregleda 28 komentar(a)
Kobasice, Foto: Shutterstock
Kobasice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.01.2016. 07:38h

Bakterija ešerihija koli pronađena je u 37,12 odsto uzoraka namirnica iz domaće industrijske proizvodnje, dok je stafilokoka izolovana u 8,30 odsto slučajeva.

To pokazuju statistički podaci Instituta za javno zdravlje iz 2013. godine, prema kojima je gotovo 50 odsto uzoraka gotovih jela bilo mikrobiološki neispravno.

Osim gotovih jela, nadležni su analizirali sladolede, kolače i proizvode od mesa i mlijeka.

Podaci pokazuju da je bakterija salmonela nađena u 2,18 odsto, a listerija u 6,98 odsto uzoraka namirnica.

Tokom ispitivanja u Institutu, barskom Domu zdravlja, Centru za ekotoksikološka istraživanja i Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji analizirano je preko 5.000 namirnica i 38 predmeta opšte upotrebe tokom 2013.

Dok 23,66 odsto namirnica nije bilo ispravno, svi uzorci predmeta opšte upotrebe su odgovarali mikrobiološkim normama.

Zanimljiv je podatak da je mikrobiološka neispravnost namirnica iz unutrašnjeg prometa znatno veća od uvoznih.

Nadležni tvrde da 7 odsto uzoraka namirnica iz uvoza nije bilo ispravno i da su najčešće neispravnosti bile promijenjene senzorne karakteristike, neodgovarajući sastav i neadekvatno deklarisanje proizvoda.

Navodi se da je kod sedam uzoraka zabilježena povećana koncentracija pesticida, a u jednom slučaju neodgovarajuća primjena aditiva (u grupi šećer, bombone, čokolada i med).

S druge strane, od ukupnog broja uzoraka hlorisane vode u 2013. godini, skoro 10 odsto je bilo mikrobiološki neispravno.

Kako nadležni tvrde, najčešće su nađene aerobne bakterije, a česti kvarovi predstavljaju rizik za kvalitetno i bezbjedno vodosnabdijevanje.

Evropska komisija (EK) je Crnu Goru ocijenila trojkom kada je u pitanju zaštita potrošača i zdravlja.

U izvještaju EK za 2014. godinu piše da je država “umjereno pripremljena” za zdravstvenu i zaštitu potrošača i da je, iako je bilo “nekog napretka u ovoj oblasti” potrebno značajno usklađivanje zakonodavstva kako bi se ispunili EU standardi i kvaliteti.

Bonus video: