Zbog niskog vodostaja, privremeno zabranjen ribolov na Skadarskom jezeru

"Prema mišljenju PMF-a za ovo doba godine nivo bi trebao biti oko 8,5 metra nadmorske visine, pa zato i privremeni zabran ribolova smatraju potpuno opravdanim"
52 pregleda 4 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Skadarsko jezero, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.01.2016. 15:57h

Zbog niskog vodostaja i odsustva obalne vegetacije koja omogućava ribolovcima intezivni izlov krapa i na zahtjev direktora NP Skadarsko jezero Gorana Škatarića, privremeno je uveden zabran lova na tom zaštićenom staništu, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

"Takav zahtjev smatrali su opravdanim i u Ministarstvu poljoprivrede, kao i na Prirodno matematičkom fakultetu. Odluku o zabrani ribolova podržali su i iz udruženja ribolovaca smatrajući da je vrlo važno očuvati riblji fond Skadarskog jezera", navodi se u saopštenju.

Sa PMF-a su na osnovu podataka sa mjerne stanice "Plavnica" konstatovali da je vodostaj Skadarskog jezera trenutno na ljetnjem nivou uslijed dugotrajnog perioda suše. Tako je 28. decembra kota iznosila 5,41 metara nadmorske visine što je nešto iznad srednjeg nivoa niskih voda, a svakako ispod srednjeg prosječnog nivoa koji iznosi 6,46 metara nadmorske visine.

"Prema mišljenju PMF-a za ovo doba godine nivo bi trebao biti oko 8,5 metra nadmorske visine, pa zato i privremeni zabran ribolova smatraju potpuno opravdanim", navode iz NPCG.

Prema preporukama PMF-a, privremeni zabran bi trebalo da traje sve dok Skadarsko jezero ne dostigne makar prosječni novo koji za mjernu stanicu "Plavnica" iznosi 6,46 metara nadmorske visine, a u idealnim uslovima bi bilo dobro da se ukine zabran tek kada jezero dostigne nivo od 7 metara nadmorske visine.

"Ovo se odnosi samo na zimski period, jer tokom ljeta i ljetnjih niskih nivoa većina riba nalazi se na većim dubinama, te stoga nije lako dostupna niti pogodna za masovan izlov. Ukoliko vodostaj jezera ne dostigne željeni nivo do stupanja na snagu redovnog godišnjeg zabrana, godišnji zabran koji se sprovodi zbog omogućavanja mrijesta šaranskih vrsta treba da se sprovede prema ustaljenoj praksi", navode iz NPCG.

Služba zaštite NP Skadarsko jezero u narednim danima pojačaće mjere nadzora.

Iz tog parka apeluju na građane da se suzdrže od nelegalnih radnji, kao i da prijave svaki vid uzurpacije prostora ili ugrožavanja biljnog i životinjskog svijeta ovog zaštićenog prirodnog prostora na dežurni broj telefona 067/344-356.

Bonus video: