STRADANJE RATNIH DOBROVOLJACA

Sto godina od "crnogorskog Titanika"

Istraživači tragedije broda Brindizi su ranije više puta ukazivali na indolentnost Crne Gore koja kako je navedeno, nikada nije pokazala istinsko raspoloženje da se u potpunosti rasvijetli brodolom od prije sto godina
163 pregleda 37 komentar(a)
Vijenac u moru, Foto: Facebook
Vijenac u moru, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.02.2019. 01:45h

Na Badnji dan navršava se 100 godina od stradanja Crnogoraca - ratnih dobrovoljaca u potopljenom brodu na Otrantskim vratima blizu albanske obale.

U brodolomu, zbog minirane luke Medova, stradalo je gotovo 400 crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike koji su krenuli u Crnu Goru, na poziv kralja Nikole, da bi joj pomogli u Prvom svjetskom ratu.

Dobrovoljci su bili u italijanskom parobrodu Brindizi koji je isplovio sa obale Italije, a u blizini albanskog kopna naletio je na minsko polje.

I dalje postoje nedoumice u vezi sa tom tragedijom, a ima i pretpostavki da je u pitanju namjerno navođenje broda na minsko polje, jer je postojao bezbjedan prilaz luci Medova.

Minsko polje u luci Medova postavila je italijanska Ratna mornarica. Kapetan broda, Italijan, prema utvrđenim činjenicama, znao je za minsko polje, pa je ostalo pitanje zašto nije izbjegnuto.

Jedno od pitanja je i to – zašto posada broda nije spustila čamce za spasavanje putnika.

Olupina broda Brindizi je izvađena 30-ih godina godina 20. veka i pretopljena za potrebe italijanske metalne industrije.

Istraživači tragedije broda Brindizi su ranije više puta ukazivali na indolentnost Crne Gore koja kako je navedeno, nikada nije pokazala istinsko raspoloženje da se u potpunosti rasvijetli brodolom od prije sto godina.

Postoji ideja da se u gradu medova u Albaniji podigne spomenik stradalnicima Brindizija, koga neki istraživači zovu "crnogorski Titanik".

Preporučujemo za Vas