Radosavović: Na sjednici SO Bar doneseno niz problematičnih i nezakonitih odluka

Raadosavović je kazao da je ovaj porez nemoguće naplatiti pa će "nadležni organ upisivati hipoteke na tom zemljištu zbog poreskog duga ili vršiti prinudnu naplatu na lična primanja"
166 pregleda 3 komentar(a)
Petar Radosavović, Foto: Demokrate
Petar Radosavović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 04.01.2016. 12:36h

Koordinator Inicijativnog odbora Demokrata Petar Radosavović kazao je da je na desetoj sjednici SO Bar, koja još uvijek nije završena, doneseno niz problematičnih i nezakonitih odluka, od rebalansa budžeta i povećanja poreza na nepokretnosti, do imenovanja ulica i trgova.

"Rebalansom budžeta prekršen je Zakon o finansiranju lokalne samouprave, dok se povećanjem poreza na nepokretnosti zadire u ustavno pravo građana na privatnu svojinu. Najproblematičnija je tačka 4 člana 4 kojom je predviđeno povećanje poreza na građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni za 100 odsto. Ova diskriminatorska odluka usmjerena je direktno protiv starosjedilaca sa ovog prostora koji se sistematski uništavaju od 1945. godine, pa sve do danas. Već više od dvije decenije voljom lokalnih moćnika u Baru se ne primjenjuje Zakon o restituciji. U ovom gradu donešen je GUP koji nije u skladu sa zakonom, a DUP-ovi takođe nijesu u skladu sa GUP-om. Po pravilu DUP-ovi su donošeni u skladu sa željama novokomponovanih tajkuna, sa katastrofalnim rješenjima za starosjedioce. No, ni to nije bilo dovoljno, pa je ovim poreskim rješenjima lokalna samouprava odlučila da im zada poslednji udarac i oslobodi ih od privatnog vlasništva", kazao je Radosavović.

Raadosavović je kazao da je ovaj porez nemoguće naplatiti pa će "nadležni organ upisivati hipoteke na tom zemljištu zbog poreskog duga ili vršiti prinudnu naplatu na lična primanja."

"Ključni problem je pitanje poreskog izvora. U načelu, poreski izvor može biti prihod ili dohodak. Ako se ova vrsta poreza ne može plaćati iz prihoda i dohotka od strane većine građana Bara koji po ovoj Odluci imaju poresku obavezu, onda ovaj porez mora zahvatiti takozvanu poresku supstancu da bi se platila poreska obaveza, a to je prodaja građevinskog zemljišta u djelovima ili u cjelini, što bi dovelo da poreski izvor tog poreskog obveznika bude uništen. Kada poreski obaveznik prodaje dio svoje nepokretnosti da bi izmirio porez ili mu se zbog poreza upisuje hipoteka na imovinu, onda se radi o konfiskatornom oporezivanju. Zbog visokog nivoa korupcije, neefikasnog i nekoordinisanog rada opštinskog menadžmenta, neispunjavanja obaveza Opštine prema urednim platišama komunalija, investitori poslednjih godina u širokom luku zaobilaze Bar. Samim tim i poreski obaveznik će teško naći kupca koji će kupiti zemljište koje nije privedeno namjeni, jer kupac time preuzima poresku obavezu uvećanu za 100 procenata. Umjesto ovako nerazumne Odluke lokalna samouprava mora da inicira izmjenu Zakona da bi se mogla ostvariti naplativost poreza i da bi njegov iznos bio usklađen sa trenutnim socijalno-ekonomskim položajem građana", zaključio je Radosavović.

Bonus video: