Nikšićka Opšta bolnica će uskoro imati helidrom i akreditaciju

koliko je ustanova akreditovana to znači da ima bolje uslove i opremu i dovoljno kadra da može da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za osiguranike, tako da će Opšta bolnica, nadam se, biti prva akreditovana ustanova u Crnoj Gori po evropskim standardima”, istakao je direktor Opšte bolnice u Nikšiću dr Ilija Ašanin
690 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2016. 10:55h

Predstavljajući rezultate minule, ali i najavljujući planove za ovu godinu, direktor Opšte bolnice u Nikšiću dr Ilija Ašanin kazao je na konferenciji za novinare da će ta medicinska ustanova biti prva u Crnoj Gori koja će imati helidrom, ali i akreditaciju.

“Aplicirali smo preko američke ambasade na konkursu za projekat izgradnje helidroma u krugu Opšte bolnice, na platou između zgrade psihijatrije i glavne ulazne kapije. Obaveza bolnice je bila da uradi idejni projekat i sve što je potrebno za pripremu i raspisivanje tendera, što smo i uradili, tako da ove godine očekujemo raspisivanje tendera”, kazao je Ašanin i dodao da je vrijednost radova oko 70 hiljada eura.

Ministarstvo zdravlja je u martu 2014.godine odredilo nikšićku Opštu bolnicu za dobijanje akreditacije i postupak je u završnoj fazi.

“Akreditacija je postupak ocjenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove. Ukoliko je ustanova akreditovana to znači da ima bolje uslove i opremu i dovoljno kadra da može da pruži kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za osiguranike, tako da će Opšta bolnica, nadam se, biti prva akreditovana ustanova u Crnoj Gori po evropskim standardima”, istakao je Ašanin.

Nikšićka Opšta bolnica 2016. započeće otvaranjem dvije nove ambulante za potrebe ginekologije i akušerstva u kojima je nabavljena i instalirana nova oprema, a istim tempom nastaviće i tokom godine. Do septembra biće renoviran drugi sprat bolnice, na kome se nalaze urologija i oftalmologija, a vrijednost radova, obezbjeđenih na konkursu koji je raspisala američka ambasada, je 250 hiljada. Dovršiće rekonstrukciju operacionog bloka, a u krugu bolnice biće urađen i parking za zaposlene.

“U toku su tenderi za nabavku video gastroskopa, aparata koji služi za dijagnostiku oboljenja gornjeg dijela digestivnog trakta, defibrilatora za potrebe koronarnih jedinica intezivne njege, a u pripremi je tender za nabavku novog skener ili CT aparata”, kazao je direktor bolnice.

Pomenuta oprema, od koje je najskuplji skener, 350 hiljada eura, biće nabavljena iz sredstava donacije. Prethodni skener je zreo za “penziju” – na njemu su do sada pregledana 41.124 pacijenta.

“Možemo se pohvaliti da zaključno sa 31.decembrom nemamo ni jednog pacijenta koji čeka na CT dijagnostiku”, naglasio je direktor bolnice.

Pored pomenute opreme bolnica će od japanske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju, kod koje je aplicirala, dobiti aparate za anesteziju, kao i dio opreme za ginekologiju, dok će Agencija iz Turske “Tika” donirati elektromotorni sistem za ortopediju, ultrazvučni dopler aparat, defibrilatore i autoklave za centralnu sterilizaciju.

Ašanin je podsjetio da su u minuloj godini, iz sredstava donacije, rekonstruisali dio operacionog bloka, odsjek za neonatologiju i porodilište, uradili novu kiseoničku post stanicu, a nabavljen je i značajan dio medicinske opreme.

Uz, kako je kazao Ašanin, tehničko-tehnološko osavremenjavanje, pažnja se posvetila i kadrovskoj strukturi. U bolnici je 2008.godine bilo 29 ljekara specijalista, danas ih ima 54 ljekara, a na specijalizaciji je još 21 ljekar, dok će u ovoj godini raspisati još 14 specijalizacija

Nikšićani često idu na preglede

Prošle godine je 22.830 pacijenata ultrazvučno pregledano, dok je 21.920 njih tražilo usluge RTG-a.

“Broj pregledanih pacijenata u svim specijalističkim ambulantama naše ustanove je 121.781, što znači da su se svi Nikšićani maltene dva puta pregledali u nekoj od ambulanti. Broj laboratorijskih analiza u toku prošle godine je 892.848. To samo govori koji je opseg djelatnosti u Opštoj bolnici”, kazao je Ašanin.

Galerija

Bonus video: