Mićunović nezakonito smijenjen sa mjesta direktora TVCG

"Budući da je odluka o razrješenju Vladana Mićunovića sa dužnosti direktora TVCG bila očigledno nezakonita onda je i ovakva presuda bila očekivana"
3001 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Mićunović, Foto: Boris Pejović
Vladan Mićunović, Foto: Boris Pejović

Osnovni sud u Danilovgradu poništio je odluku generalnog direktora Javnog servisa Božidara Šundića o smjeni direktora televizije Vladana Mićunovića.

Sutkinja Nina Radunović usvojila je tužbeni zahtjev i, kako piše u presudi, poništila odluku tuženog RTCG o razrješenju direktora TVCG.

Mićunovićev advokat Siniša Gazivoda najavio je nastavak postupka protiv RTCG:

"Budući da je odluka o razrješenju Vladana Mićunovića sa dužnosti direktora TVCG bila očigledno nezakonita onda je i ovakva presuda bila očekivana. Slijedi žalbeni postupak u kojem ćemo nastaviti rad na zaštiti interesa gospodina Mićunovića i očekujem da drugostepeni sud potvrdi ovu presudu".

To znači da će advokati sada tražiti odštetu zbog nezakonitog otkaza.

Sudski postupak po tužbi bivše generalne diretkorice Andrijane Kadije, koju takođe zastupa ista advokatska kancelarija - Gorana Rodića, još je u toku pred podgoričkim Osnovnim sudom.

U obrazloženju presude u Mićunovićevom predmetu podsjeća se da je smijenjen zbog ugovora NVO CGO i RTC, pogrešnog interpretiranja istraživanja javnog mnenja o gledanosti javnog servisa i neusvajanja programsko produkcionog plana.

Mićunović je naveo, a sud prihvatio, da on nije imao ništa sa produkcionim planom jer ga usvaja Savjet RTCG čiji on nije bio član, kao i da nije zaključio ugovor sa CGO kojije ustvari samo bio pov za političke smjene bivšeg rukovodstva RTCG-a.

On je naveo i da ne za koji je to propis koji je navodno prekršio kada je u pitanju prezentacija rezultata istraživanja.

Američka ambasada kao i Evropska unija upozorile su na političku pozadinu smjena u Javnom servisu.

Nakon što su Kadija i Mićunović razriješeni, uređivačka politika RTCG ponovo je apologetska i otvoreno forsiara vladajuću koaliciju.

Opozicija i civilni aktivisti nijesu prisutni u informativnim emisijama RTCG.

Bonus video: