Herceg Novi: Uredno vodosnabdjevanje iz sistema Trebišnjica Plat

"Kvar na HE "Plat" može uzrokovati posljedice na cjelokupan sistem hidrocentrala koje koriste vode rijeke Trebišnjice", kaže direktor HE "Trebinje", Gordan Mišeljić
374 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić
Ilustracija, Foto: Slavica Kosić

Zbog jučerašnjeg požara u hidrotehničkom tunelu hidroelektrane (HE) Plat u Cavtatu, u kome su stradala dva radnika, obustavljen je dotok vode ka Platu, ali ne i prema Herceg Novom, saopšteno je iz hercegnovskog Vodovoda .

“Herceg Novi je uvezan u sistem Hidroelektrana na Trebišnjici i indirektno sa HE "Plat", odakle dobija 470 litara vode u sekundi. Hercegnovska potreba za tom vodom je nenadoknadiva i teško zamjenljiva”, navode iz Vodovoda.

"Kvar na HE "Plat" može uzrokovati posljedice na cjelokupan sistem hidrocentrala koje koriste vode rijeke Trebišnjice", kaže direktor HE "Trebinje", Gordan Mišeljić.

Direktorica hercegnovskog "Vodovoda", Olivera Doklestić danas je razgovarala sa direktorom Konavoskog vodovodnog društva, Markom Glavićem, i u ime predsjednika Opštine Herceg Novi, kolektiva hercegnovskog "Vodovoda" i u svoje lično ime, prenijela mu izraze saučešća zbog tragedije na HE "Plat". Glavić je kazao da se još uvijek ne znaju uzroci požara, ali da su stigli forenzičari iz Zagreba, kao i da je u toku policijski uviđaj.

Podsjećamo da hercegnovska opština iz sistema Trebišnjica Plat, cjevovodom kroz Konavle u susjednoj Hrvatskoj dobija oko 70 odsto vode za piće.

Bonus video: