Težak život nije joj skinuo osmijeh sa lica, ne prestaje da se bori za porodicu

Posao joj priznaje nije lak. Sada ima 66 godina, pa kako zbog godina, kako zbog astme i povišenog šećera ne može da obavlja poslove efikasno, kao kada je počela sa radom u “Čistoći”
155 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2015. 15:16h

Ljubica Trajkovski Dangalaj ima 66 godina i platu zarađuje kao radnica čisteći ulice u centru Podgorice i za novogodišnje praznike neće imati mnogo da ponudi svojoj dvetočlanoj porodici, ali je ipak zadovoljna žena.

"Slabo mogu da ih obradujem, ali bitno mi je da su zdravi", kazala je Dangalaj.

Dangalaj je ove godine dobila nagradu Turističke organizacije Podgorica u kategoriji pojedinca koji su u toku 2015. godine svojim angažovanjem doprinijeli obogaćivanju i razvijanju turističke i ugostiteljske ponude glavnog grada.

I pored teškog života ima osmijeh na licu i ne prestaje da se bori za porodicu i sebe. Ljubica u svom životu nije trošila vrijeme na pedikira, manikira, u frizerskim salonima i nije joj mnogo žao zbog toga.

Ljubica Dangalaj je već više od 15 godina radnik “Čistoće”, a svakog dana održava Ulicu slobode i Trg Republike.

“Želim da se zahvalim građanima koji su me predložili, a i mojem preduzeću”, naglasila je Dangalaj.

Dangalaj nije imala lak život. Rođena je u Crvenci u Vojvodini, a nakon udaje se preselila na Kosovo. Krajem devedesetih došla je u Crnu Goru kao raseljeno lice, sa porodicom. Muž joj je ubrzo umro, pa je sama morala da se snalazi i izdržava porodicu.

"Porodica je na prvom mjestu. Nisam naučila da idem da prosim, a morala sam od nečega da živim. Ja sam naučila da radim i zaradim pošteno”, kazala je Dangalaj.

Posao joj priznaje nije lak. Sada ima 66 godina, pa kako zbog godina, kako zbog astme i povišenog šećera ne može da obavlja poslove efikasno, kao kada je počela sa radom u “Čistoći”.

“Naporno je, a sad je i hladno. Imamo svu opremu za rad, na to ne mogu da se žalim,” rekla je Dangalaj.

Očekuje da će sljedeće godine moći da ode u penziju.

“Samo nisu mi pisali cijeli radni staž, nisam to još uvijek kontrolisala. Nadam se da ću ispuniti sve uslove za penziju”, nada se Dangalaj.

Svojim radom prehranjuje devetočlanu porodicu. Na Koniku živi sa dva sina, snahama i petoro unučadi. Plata joj nije velika, pa je teško i prehraniti brojnu porodicu.

“Nas je devotoro u kući, ja sama radim. Ali, može se. Kad radi čovjek i kad ima volje, može se”, poručila je Dangalaj.

Nikada nije imala problema ni sa građanima, a ni sa kolegama. Često joj se obraduju i pohvale njen rad, ili je pozovu na kafu i doručak.

“Svi su me poštovali, a sada me narod već dobro poznaje, ja nisam od juče tu, već radim toliko godina ovdje”, naglasila je Dangalaj.

Kazala je da poštuje svoje sugrađane, a oni joj uzvraćaju istom mjerom. Poručuje da se sa svima treba ponašati prirodno.

PR preduzeća “Čistoća” Senada Mulešković, kazala je da su oduvijek bili zadovoljni radom Ljubice Dangalaj.

“Ljubica je jedna od pet žena koje rade na održavanju čistoće u glavnom gradu. Ona je već dugo naš radnik i nikada nismo imali primjedbi na njen rad”, kazala je Mulešković.

Galerija

Bonus video: