MATERIJALNA POMOĆ

Isplate spremne, samo da prođu izbori

Iz budžetske rezerve u junu i julu 2018. isplaćeno skoro 1,8 miliona eura materijalne pomoći
2813 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mjesec nakon lokalnih izbora u nekoliko crnogorskih opština u maju 2018, iz budžetske rezerve je za materijalnu pomoć isplaćeno oko 950.000 eura.

U januaru i februaru iste godine za tu pomoć nije odvojeno ni centa, ali su ti iznosi nakon izlaska na birališta rasli, a nekoliko mjeseci kasnije opet drastično pali.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja je informacije o materijalnoj pomoći dobila od Ministarstva finansija, sumnja da oni ukazuju na stari recept vlasti - zloupotrebu socijale za podmićivanje birača.

Odlukama užeg kabineta Vlade, Komisije za raspodjelu dijela sredstava rezervi, nekoliko mjeseci nakon lokalnih izbora u maju 2018. godine, je iz budžetskih rezervi za razne vidove socijalne pomoći isplaćeno preko dva miliona eura.

To pokazuju podaci Programa za javne finansije MANS-a, koje im je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dostavilo MF.

Materijalna pomoć iz budžetske rezerve

Podaci o isplati sa budžetske rezerve za prvih devet mjeseci 2018. godine, pokazuju da je za pomoć za poboljšanje materijalne situacije isplaćeno oko 1,8 miliona eura (samo u dva dana maja, junu i julu – 1,7 miliona), pomoći za školovanje u iznosu od 89 hiljada eura i pomoći za liječenje 199 hiljada eura.

Za ostale vidove pomoći je, prema dostavljenim podacima, isplaćeno 108 hiljada eura.

Nekoliko dana po završetku lokalnih izbora, 29. i 30. maja je, prema podacima koji su dostavljeni MANS-u, isplaćeno 240.000 eura, u junu 950.000, julu - 880.000 i avgustu 160.000 eura.

Iz Ministarstva finansija nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” zbog čega su, počevši od maja 2018. godine, pa u narednih nekoliko mjeseci, bila velika izdvajanja za socijalna davanja iz budžetske rezerve.

Koordinatorka programa za javne finansije u MANS-u, Ines Mrdović, je kazala da je veoma indikativno da su neposredno nakon završetka lokalnih izbora počele ogromne isplate za materijalne pomoći:

„Te se stiče utisak da je Vlada samo čekala da se održe izbori, a da je u najvećoj mjeri već imala spremne odluke za dodjele pomoći”.

Ines Mrdović

Većinu odluka o dodjeli ovih pomoći, kako je ocijenila aktivistkinja MANS-a, donosi Komisija za budžet, ali se one odobravaju i po osnovu odluka užeg kabineta Vlade, na način koji je godinama sakriven od javnosti.

Uži kabinet Vlade, po pravilu, čine premijer, potpredsjednici i po potrebi ministri iz resora o kojem se donosi neka odluka. I u sastavu Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve nalaze se sva tri potpredsjednika Vlade Rafet Husović (predsjednik Komisije), Milutin Simović i Zoran Pažin, ministri unutrašnjih poslova i zdravlja Mevludin Nuhodžić i Kenan Hrapović, ministarka bez portfelja Marija Vučinović i zamjenik generalnog sekretara Vlade Nikola Dedeić.

„S obzirom da upravo na poziciji budžetske rezerve postoji ogroman novac koji Vlada u netransparentnom postupku može da koristi, između ostalog, i za dodjelu različitih materijalnih pomoći, neophodno je da ta procedura bude poznata i kontrolisana ne samo u periodima izbornih kampanja, nego i mjesecima koji prethode izborima, ali i nakon njihovog održavanja”, ocijenila je Mrdovićeva.

Novac iz budžetske rezerve koristi se uglavnom za izdatke koji se unaprijed nijesu mogli predvidjeti u dovoljnoj mjeri, ali ta budžetska linija, kako su i ranije upozoravali iz MANS-a, predstavlja idealan izvor sredstava za “upumpavanje” novca u predizbornom periodu, posebno za isplatu socijalnih pomoći fizičkim licima.

U većini slučajeva, nije poznato kome i gdje je otišao novac, jer „odluke o dodjeli pomoći sadrže informacije koje se smatraju zaštićenim podacima”, a resorna Komisija račune polaže samo Vladi.