Pejanović Đurišić: Trijumfalan završetak uspješne godine

Ministarstvo odbrane uspostavilo je danas video most sa pripadnicima Trećeg kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu, kojima se obratila Pejanović Đurišić
1 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Odbrana.gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 30.12.2015. 17:09h

Protekla godina bila je veoma uspješna, a završena je trijumfalno - dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO, ocijenila je ministarka odbrane, Milica Pejanović Đurišić.

Ministarstvo odbrane uspostavilo je danas video most sa pripadnicima Trećeg kontingenta Vojske Crne Gore (VCG) u misiji „Resolute Support“ u Avganistanu, kojima se obratila Pejanović Đurišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ona je naglasila da je Crna Gora na kraju vrlo uspješne godine, kako sa aspekta učešća crnogorskih vojnika u Avganistanu, tako i sa aspekta brojnih obaveza i projekata koji su realizovani u Ministarstvu i Vladi.

Pejanović Đurišić je kazala da je 2015. godina završena trijumfalno, dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO Alijansi.

"Sumirajući učinke na kraju takve godine, imamo posebnu obavezu da se i vama obratimo i da vam se zahvalimo na visokom profesionalizmu sa kojim izvršavate dodijeljene zadatke u Avganistanu. Imajući u vidu da je vaše učešće u misijama povezano sa nizom izazova, a da ste u ovim prazničnim danima daleko od svojih porodica, to za nas predstavlja dodatnu obavezu da budemo konstantna podrška kako vama, tako i vašim porodicama”, navela je ona.

Uz želje za srećnu 2016. godinu, Pejanović Đurišić je izrazila zadovoljstvo što se od svih partnera mogu čuti ocjene da pripadnici VCG u misiji “Odlučna podrška” izvršavaju svoje obaveze u punoj interoperabilnosti sa ostalim kontributorima, kao i da će Ministarstvo nastaviti sa stvaranjem uslova da tako bude i nadalje.

U ime Trećeg kontingenta, iz Avganistana se javio komandant kontingenta, poručnik Jovan Šćepanović.

"On je istakao da je zdravstveno stanje svih pripadnika kontingenta odlično, i da su svi motivisani da nastave da obavljaju dužnosti veoma profesionalno, kako i dolikuje pripadnicima crnogorske Vojske“, kaže se u saopštenju.

U višednevnu posjetu crnogorskim vojnicima u Avganistanu doputovala je delegacija Ministarstva i VCG, koju predvode državni sekretar Bojan Šarkić i načelnik Generalštaba VCG, admiral Dragan Samardžić.

Samardžić je poručio porodicama crnogorskih vojnika u Avganistanu da oni profesionalno obavljaju svoje zadatke, i da je bezbjednosno okruženje veoma povoljno.

Šarkić i Samardžić sastali su se sa komandantom Regionalne komande Sjever, njemačkim brigadnim generalom Renkom, koji ih je upoznao goste sa ostvarenim rezultatima misije „Resolute Support“, trenutnom bezbjednosnom situacijom i izazovima u narednoj godini.

"Komandant Regionalne komande Sjever, pod čijom komandom crnogorski kontingent izvršava zadatke, naglasio je da je naš kontingent najmlađi u misiji, ali da svi u Crnoj Gori mogu biti ponosni načinom na koji izvršavaju zadatke i iskazanim profesionalizmom“, navodi se u saopštenju.

Šarkić i Samardžić će Novogodišnje praznike provesti sa pripadnicima Trećeg kontingenta.

Bonus video: