CZIP: Dajmo šansu ulcinjskoj Solani

0 komentar(a)
Solana Ulcinj, Foto: CZIP
Solana Ulcinj, Foto: CZIP
Ažurirano: 30.12.2015. 14:29h

U susret finalizaciji procesa proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem, kao i predstojećim novogodišnjim praznicima, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) su svim ministarstvima, Agenciji za zaštitu životne sredine, Opštini Ulcinj,Turističkoj organizaciji Ulcinj, kao i čelnicima političkih partija tj. članovima Skupštine opštine Ulcinj uručili novogodišnje čestitke sa porukom "Dajmo šansu Ulcinjskoj solani".

Čestitke su upućene svim zainteresovanim stranama uključenim u proces zaštite ovog područja.

"Podsjećamo da je nedavno Ministarstvo poljoprivrede dalo saglasnost za proces finalizacije postupka zaštite dok se očekuje skorašnje dobijanje saglasnosti od Ministarstva održivog razvoja i turizma, nakon čega se bi se pitanje solane zaštite trebalo naći na dnevnom redu skupštine Opštine Ulcinj. Centar za zaštitu i proučavanje ptica je u aprilu, održavanjem Međunarodne konferencije o zaštiti ulcinjske Solane, inicirao proces proglašenja ovog područja zaštićenim na nacionalnom i međunarodnom nivou. Rješavanje problema zaštite ovog područja predstavlja jedan od preduslova nastavka pregovora Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, te je u narednoj godini potrebno preduzeti odlučne napore da se ovo područje zaštiti i njime održivo upravlja", navodi se u saopštenju CZIP.

Solana, kako se dodaje, predstavlja najznačajnije gnijezdilište, hranilište, odmorište i zimovalište ptica na Jadranskom migratornom koridoru, selidbenom putu koje ptice iz zapadne, sjeverne i centralne Evrope koriste prilikom preleta do Afrike i nazad.

"Stoga, ovo područje je 1989. godine upisano na listu Međunarodno značajnih područja za boravak ptica, a od 2006. godine, prepoznato je kao Emerald stanište Bernske konvencije. Solana je 2008. godine upisana na listu potencijalnih Natura 2000 staništa u Crnoj Gori, dok je 2012. godine, izmjenama i dopunama Prostornog plana Crne Gore do 2020. godine, predložena za budući spomenik prirode", zaključuje se u saopštenju CZIP.

Bonus video: