Za Novu godinu i do minus 15

Decembar bio rekordno najtopliji i najsušniji u posljednjih 65 godina
8 komentar(a)
bašta, šetnja, prognoza, Foto: Luka Zeković
bašta, šetnja, prognoza, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.12.2015. 06:43h

Najtopliji ikada zabilježeni decembar završiće se danas, jer meteorolozi najavljuju naglo zahlađenje.

Meteorolog Branko Micev kazao je da u novogodišnjoj noći neće biti padavina, ali da će biti veoma hladna, sa temperaturom i do minus 15.

“Već u srijedu se očekuje narušavanje visokog pritiska i ulazak hladnog vazduha sa sjevera Evrope. Četvrtak, petak i subota biće pretežno vedri i hladni, dok će na sjeveru u ovim danima biti ledeno hladno. Ne očekuju se padavine, a neće biti ni snježnog pokrivača”, kazao je Micev “Vijestima”.

On je rekao da se tek u nedjelju očekuju kiša, snijeg ili susnježica.

Istakao je da je decembar bio rekordno najtopliji i najsušniji i da u poslednjih 65 godina nije zabilježeno da prođe bez kiše.

“Srednja maksimalna dnevna temperatura u Podgorici i na Žabljaku, a slična situacija je i u drugim gradovima, su rekordno visoke za više od pola vijeka”.

Micev je rekao da smo tokom decembra imali ekstrmeno nepovoljne meteorološke uslove sa aspekta uticaja na stanje životne sredine, jer je dolazilo do “stvaranja enormno visokih koncentracija u prizemnom sloju atmosfere u sloju gdje se uglavnom odvijaju sve ljudske aktivnosti.”

“Karakteristične su ekstemne temperaturne inverzije po kotlinama na sjeveru Crne Gore, pa tako u Pljevljima od 1. do 9. decembra 24 časa dnevno neprekidno traje magla i esktemno loše vremenske prilike sa aspekta stanje životne sredine. Sredinom 23. decembra na području Žabljaka temperatura je bila viša u odnosu na Pljevlja za 16 stepeni”.

Micev je naglasio da neuobičajeno decembarsko vrijeme nije karakteristično samo za Crnu Goru, već za cijelu centralnu i mediteransku Evropu.

“Riječ je o anticiklonskom polju, odnosno stacionarnim meteorološkim sistemima koji se ne pomjeraju i dugo traju. Anticiklon je spriječio da normalan atmosfera dođe iznad nas, jer je blokirao vlažne vazdušne mase da dođu sa Atlantika, već ih je usmjerio na sjevernu Evropu, gdje su, zbog toga, zabilježene ogromne poplave, dok kod nas vladaju neobične suše”.

On je podsjetio da je protekla godina počela sa rekordno niskom jutarnjom temperaturom na Žabljaku zabilježenom u više od pola vijeka, od 20,5 stepeni ispod nule. Kazao je da smo tokom marta i oktobra imali neobično obilne kiše, dok su tokom ljetnjeg perioda, septembra i novembra oboreni rekordi u visokim temperaturama. U martu je na području Herceg Novog za oko 48 časova palo oko 280, a u Podgorici oko 120 litara po kvadratnom metru. Tada je klizište odnijelo dio magistrale Cetinje-Budva.

Micev kaže da je tokom ljeta bilo ekstremno toplo i da je u Podgorici zabilježen rekordno najtopliji period za posljednjih 65 godina.

Najviše temperature tokom 2015. izmjerene su 21. jula - 41,8 stepeni u Ulcinju i 41,7 u Podgorici

“Prvi put se 21. jula desilo da temperatura vazduha bude 24 časa dnevno preko 30 stepeni”.

Septembar su obilježile rekordno visoke temperature, a oboreno je i nekoliko dnevnih rekorda, dok je novembar bio rekordno najtopliji.

“U Podgorici i na Žabljaku zabilježen je rekordno najtopliji novembar za više od pola vijeka. Tokom treće dekade novembra pala je obilna kiša. U regionu Žabljaka i Kolašina za 48 časova palo je oko 100 do 150 litara po kvadratnom metru”.

Tokom oktobra, oglašen je crveni meteo-alarm, kada je na području Nikšića od 15. do 16. oktobra palo oko 255 litara po kvadratnom metru.

Druga polovina oktobra protekla je u znaku visokih temperatura za to doba godine.

Najtopliji dan 21. jul, u Ulcinju i Podgorici skoro 42 stepena

Najviše temperature tokom 2015. izmjerene su 21. jula - 41,8 stepeni u Ulcinju i 41,7 u Podgorici.

U Podgorici je bilo najviše tropskih i ljetnjih dana, a zabilježeno je i najviše tropskih noći, dok je na Žabljaku bilo najviše ledenih, mraznih i kišnih dana.

U Glavnom gradu maksimalna temperatura 99 dana nije bila niža od 30 stepeni (tropski dan), dok 148 dana maksimalana temperatura nije padala ispod 25 stepeni (ljetnji dan), a zabilježeno je 82 tropske noći (maksimalna temperatura 25 stepeni).

Nakon Podgorice, najviše tropskih dana zabilježeno je u Herceg Novom (80), Bijelom Polju (66), Nikšiću (63) i Baru (57).

Čak je i na Žabljak 19. jula zabilježen tropski dan, kada je izmjereno 30,1 stepen. Veliki broj ljetnjih dana zabilježen je i u Baru (136), Bijelom Polju (113), Cetinju (99) i Nikšiću (95), dok je u Baru zabilježeno 75 tropskih noći.

Na Žabljaku 32 dana maksimalna temperatura nije bila preko nule (ledeni dani), dok je do 25. decembra zabilježeno 150 mraznih dana (minimalna temperatura ispod nule) i 105 kišnih dana.

Ribnica i treći put presušila ove godine

Rijeka Ribnica je tokom protekle godine presušila tri puta u Podgorici, posljednji put prije nekoliko dana, što je gotovo nezapamćena pojava.

Micev tvrdi da je tokom 2015. zabilježen deficit padavina i najveće odstupanje temperature u odnosu na klimatsku normalu.

U glavnom gradu ostvareno je 71 odsto padavina u odnosu na klimatsku normalu (1.175 litara po kvadratnom metru), u Nikšiću 78 odsto (1.548 litara).

Kada je riječ o Crnoj Gori, palo je 78 odsto očekivane kiše, a Micev ističe da je nedostajalo oko 250 miliona litara po kvadratnom kilometru. Najveće odstupanje srednje mjesečne temperature zabilježeno je u julu, od 4,2 stepena iznad klimatske normale.

Prosječna godišnja temperature, prema preliminarnim istraživanjima, za cijelu državu je za 1,8 stepeni veća od klimatske normale, kaže Micev.

Bonus video: