DUP kaže pet, Burić gradi 12: Zgrada „porasla” za sedam spratova

Navodno važećim dokumentom Glavnog grada, predviđena je gradnja petospratnice
182 pregleda 4 komentar(a)
Neboder, Foto: Privatna arhiva
Neboder, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.12.2015. 13:36h

Detaljnim urbanističkim planom „Rekreativno - kulturna zona na obali rijeke Morače - južni dio”, koji je izmijenjen 2012, ispred hotela “Podgorica” predviđena je gradnja zgrade sa suterenom, prizemljem i pet spratova.

To se navodi u dokumentu, za koji na sajtu Glavnog grada piše da je važeći. Međutim, iz kompanije „Normal Tours”, vlasnika Žarka Burića, „Vijestima” je saopšteno da su počeli pripreme za izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

„Vijesti” su u septembru 2012. godine, prije usvajanja Nacrta izmjena i dopuna pomenutog DUP-a pisale da je tim dokumentom predviđena izgradnja sedmospratnice.

Na lokaciji je postavljena ograda, a kako su saopštili iz “Normal Toursa” u toku je izmještanje instalacija i iskopavanje.

“Vrijednost investicije je 5,7 miliona eura. Završetak radova je planiran za oktobar iduće godine, zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova”, saopšteno je iz kompanije.

Naveli su da se poslovna zgrada -centralne djelatnosti, gradi na urbanističkoj parceli br.9 u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom „Rekreativna kulturna zona na obali rijeke Morače - Južni dio - Izmjene i dopune“. Planom je predviđeno da Ekološka zgrada zadržava isti gabarit S+P+7 i da je krovnom ravni objekat u visini postojećeg objekta PTT, odnosno i nova zgrada je trebalo da bude u istoj ravni. Predviđeno je da SC "Morača" ostane u postojećim gabaritima".

Zgrada Elektroprivrede i ED Crne Gore, će prema planu, biti izdignute za po jednu etažu.

Grupa od 14 arhitekata i inžinjera na svom blogu sinoć je izrazila prostest zbog izgradnje 12. spratnice pored hotela “Podgorica. Oni , između ostalog, pitaju kako su “gospodin arhitekta Nikola Drakić i njegov tim saradnika mislili da vode “računa o očuvanju osnovnog prepoznatljivog arhitektonskog izraza” hotela “Podgorica” ako u okviru ucrtanih građevinskih linija na UP9, a tik uz hotel “Podgorica” izraste poslovni objekat spratnosti min P+7, i visine 32m?

Bonus video: