Podgorica: Otvorena izložba fotografija sa LGBTIQ tematikom

Izložbu je otvorila Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2015. 13:06h

U Kulturno informativnom centru “Budo Tomović” juče je otvorena izložba fotografija “Pronađi razliku” umjetnice Maje Kovijanić.

Izložba je jedna od ovogodišnjih aktivnosti Strategije unapređenja kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori, utvrđena Akcionim planom za 2015. godinu.

Ova izložba realizovana je kao zajednička aktivnost Ministarstva kulture i NVO Kvir Montenegro, u saradnji sa KIC “Budo Tomović”.

Izložbu je otvorila Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO Juventas.

„Umjetnost Maje Kovijanić pripada angažovanom izrazu. Njene fotografije proslavljaju koncept slobode koji nam pomaže da sagledamo suštinsko nepostojanje razlika između ljudi, po bilo kom osnovu. U njenom objektivu nijesu dramatizovani, režirani prizori, već vjerodostojne scene iz života LGBTIQ osoba i njihovih prijatelja, svih onih koji ih podržavaju u tome da budu ono što jesu. Subjekti fotografija su obični ljudi u svakodnevnim radnjama, ni u čemu drugačiji od svih ostalih građana. Takav način viđenja stvari i u našem društvu ima utemeljenje i sve više dobija podršku", kazala je Vujović.

Maja Kovijanić (Budva, 1986) završila je Fakultet vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Radila je na brojnim umjetničkim projektima i sarađivala sa organizacijama civilnog sektora na programima ljudskih i manjinskih prava. Izlagala je samostalno i u okviru kolektivnih izložbi. Autor je knjiga fotografija - publikovanih foto bajki.

Galerija

Bonus video: