Građanski: Hotel "Podgorica" je posvećen uživanju u prirodi i dostojanstveno neupadljiv, a soliter nije

"Njeno djelo je proizvod želje da prostor učini prijatnim i društvo u njemu pretvori u zajednicu - kako je sama govorila: 'najvažniji su prostori gdje ja postaje mi'"
106 pregleda 5 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: Facebook
Hotel Podgorica, Foto: Facebook
Ažurirano: 29.12.2015. 12:11h

Ovih dana se pravi još jedan korak ka uništenju arhitektonskog i kulturnog nasljeđa Podgorice, kazali su iz grupe građana #Građanski.

"Ovog puta planirana žrtva je hotel "Podgorica" – djelo za koje je najveća crnogorska arhitektica, Svetlana Kana Radević, zaradila Borbinu nagradu – i koje je, za razliku od većine primjera savremene (čitaj: divlje i plastične) nazovi-arhitekture bilo vođeno poštovanjem okoline, tradicije i svrhe", navodi se u saopštenju.

Iz #Građanskog napominju da Kanu nije interesovalo za koliko se može izdati soba u hotelu ili koliko će se zaraditi od izgradnje, već kako arhitekturu i društvo učiniti boljim.

"Njeno djelo je proizvod želje da prostor učini prijatnim i društvo u njemu pretvori u zajednicu - kako je sama govorila: 'najvažniji su prostori gdje ja postaje mi'. Koristila je lokalni i tradicionalni materijal, kamen, i pratila savremene trendove 60-tih vođena sopstvenim iskustvom stečenim u Japanu. Hotel Podgorica stvarala je sa namjerom da to bude prostor koji će, po njenim riječima, da "oslobađa aktivnost, izaziva na akciju i inspiriše." Stoga je suptilo uklopljen u pejzaž, posvećen uživanju u prirodi i dostojanstveno neupadljiv - sve ono što predloženi soliter nije, dok se prijeteće nadvija nad Kaninim zdanjem i grubo kida cjelovitost urbane cjeline na Morači", kazali su iz #Građanskog.

Oni su dodali da ovakvo postupanje sa gradskim prostorom nije odgovorno niti održivo, kao i da se uvažavaju i ispunjavaju želje krupnog kapitala, na uštrb javnog dobra i brige o naslijeđu.

"Krupne odluke kao što je ova ne mogu biti donesene naprečac i bez sveobuhvatnog uključivanja javnosti. Ako gradimo grad za građane, ne smijemo ih iznova i iznova ignorisati. Da ponovo citiramo Kanu: "Čini se da su sadašnji gradovi, ovi novi, ispustili mogućnost svjesnog formiranja prostora, jer fizički, rast grada ne znači samo dodavanje, niti se dodavanjem i konstantnim popunjavanjem može formirati pravi socijalni medijum", zaključili su u #Građanskom.

Bonus video: