Na papiru bolja zaštita prirode

Zabranjeno je na moru i podmorju vršiti radnje, aktivnosti i obavljati djelatnosti kojima se uništavaju morska staništa značajna za opstanak ugroženih vrsta biljaka i životinja kojima prijeti izumiranje, ili endemskih, odnosno zaštićenih vrsta
92 pregleda 0 komentar(a)
priroda, Foto: Arhiva Vijesti
priroda, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.12.2015. 08:26h

Strategije, prostorni i planovi i programi upravljanja i korišćenja prirodnih resursa u industriji i drugim djelatnostima koje mogu imati uticaja na prirodu, moraće da sadrže smjernice i uslove zaštite prirode.

To je predviđeno Predlogom zakona o zaštiti prirode, koji je juče usvojila Vlada.

Zabranjeno je na moru i podmorju vršiti radnje, aktivnosti i obavljati djelatnosti kojima se uništavaju morska staništa značajna za opstanak ugroženih vrsta biljaka i životinja kojima prijeti izumiranje, ili endemskih, odnosno zaštićenih vrsta.

Zaštićena prirodna dobra su, kako je predloženo, strogi rezervat prirode, nacionalni park, posebni rezervat prirode, park prirode, spomenik prirode, predio izuzetnih odlika i područje ekološke mreže. Predlogom je detaljno preciziran postupak proglašenja zaštićenog područja i šta se u njemu može raditi. Predviđen je detaljan način zaštite divljih biljaka i životinja, kao i očuvanje genetske raznovrsnosti u čiju svrhu će biti osnovana i banka gena.

Bonus video: