"Kićenje kleke" okupilo Novljane

Kićenje kleke je drugi program koji je organizovan u okviru programa „Podigni glavu, otkij Orjen” koji organizuje Planinarski kluba „Subra“,a koordinira opštinska Agencije za razvoj i zaštitu Orjena
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2015. 16:15h

“Kićenje kleke” na Orjenu, kod planinarskog doma „Za Vratlom“, proteklog vikenda okupilo je više od 120 Novljana.

Od ranih jutarnjih sati ka planinarskom domu se uputila kilometarska šarena kolona učesnika manifestacije. Lijepo vrijeme je pogodovalo organizatorima da program izvedu na otvorenom.

Rukovodilac Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Željko Starčević govorio je o zanimljivostima o starom običaju kićenja kleke, ali i o osobinama ovog četinara, kao i o različitim aspektima upotrebe kleke - kao antiseptika, začina i višenamjenskog ljeka.

“Osim uživanja u prednovogodišnjim aktivnostima i sunčanja u podnožju Miškovića grede, djeca su uspjela osjetiti i djelić planinske zime u obližnjim dolovima okićenim bjelinom višenedjeljnog mraza. Naime, koliko god bilo toplo na suncu, udubljenja u hladovini zadržavaju noćnu hladnoću i ostaju najbolji podsjetnik da su ovo ipak zadnji dani decembra, vrijeme kada je na Orjenu za očekivati već uveliko formirani sniježni pokrivač. Nadamo se da će u nastavku realizacije kalendara „Podigni glavu, otkrij Orjen“ tako i biti, jer je dio njih vezan za sniježne radosti”, kazao je Starčević.

Kićenje kleke je drugi program koji je organizovan u okviru programa „Podigni glavu, otkij Orjen” koji organizuje Planinarski kluba „Subra“,a koordinira opštinska Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Prvog dana nove godine, biće organizovana lagana pješačka tura od glavne autobske stanice u Herceg Novom do kotobiljskog izvora Zelenac, kao simbol dobrog i zdravog početka 2016. godine.

Galerija

Bonus video: