Grbović zadovoljan učinkom lokalne uprave

Grbović je za 2016. najavio početak rekonstrukcije trga, gradnju Doma za stare pod Trebjesom i zgrade za penzionere
6 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Opština Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.12.2015. 18:27h

Na tradicionalanom novogodišnjem koktelu predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović sumirajući rezultate ostvarene u godini koja je na izmaku kazao je da je lokalna uprava 2015-u godinu završila sa dobrim rezultatima, od kojih su svakako najvažniji stabilizacija finansija. Grbović je kazao da je za period od kada su na vlasti isplaćeno 35 zarada, uključujući i pet zaostalih, reprogramiran je dug za poreze i doprinose na 20.godina, refinansirani su komercijalni krediti, obezbijeđen je milion eura za otpremnine 105 radnika koji su odlučili da napuste preduzeće.

„Isplaćena su sva dugovanja – stipendije za studente, obaveze prema partijama i fizičkim licima, tako da praktično nemamo kratkoročnih obaveza i mislim da nam je likvidnost u Opštini ponajbolja od svih opština u Crnoj Gori i sa time moramo da se dičimo, ali to ne znači da smo riješili sve probleme“, kazao je Grbović.

Za prethodne dvije godine urađena je zaobilaznica, kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, zgrada pozorišta kroz koju je ove godine prošlo oko 30.000 gledalaca, započete su rekonstrukcije bivšeg Doma vojske i olimpijskog bazena i obje će biti završene do aprila, završeni su toranj i upravna zgrada aerodroma, čime je isti ospodobljen za rad.

Kada su u pitanju planovi za narednu godinu Grbović je najavio početak rekonstrukcije trga, gradnju Doma za stare pod Trebjesom i zgrade za penzionere.

Istakao je dobru saradnju sa ministarstvom poljoprivrede koja je rezultirala gradnjom nekoliko vodovoda, a naredne godine i mještani Lukova će dobiti vodu. Prema riječima Grbavića naredne godine biće rekonstruisan put od Petrovića do Vraćenovića, dva kilometra treće trake prema Trubjeli i proširena treće traka od Vilusa do granice prema Trebinju.

„Na nama je da u narednoj godini pokušamo da ostvarimo prihode od koncesija na vodu od EPCG i od koncesija za vode Bilećkog jezera. Imamo obećanje da ćemo konačno i to riješti dogovorom sa partenrima iz Republike Srpske, jer bi time izbjegli arbitraže“, kazao je Grbović.

O KAP-u i Željezari ne treba da raspravlja Skupština, već Vlada

Što se privrede tiče Grbović i tu najavljuje bolje dane. Očekuje se, kazao je značajna investicija za rekonstrukciju „Onogošta“, ali i novi partner za hotel, koji godinama ne radi. Prema njegovim riječima počela je proizvodnja u Boksitima, „Javoraku“, a očekuju da to isto dogodi i u „Niki“ u toku naredne godine. Izrazio je zadovoljstvo radom Željezare i kazao da je do rasta bruto društvenog proiyvoda na nivou države došlo zahvaljujući turističkoj sezoni i većoj industrijskoj proizvodnji, zahvaljujući radu KAP-a i Željezare.

„To govori da je zaista bila pogrešna želja opozicije i pojedinaca iz vlasti da se ugase ovi kolektivi. To je bilo nezamislivo. Ubuduće moja je preporuka da o ovakvim stvarima Skupština nema pravo da razmatra, jer tu nema ljudi sposobnih, pametnih da se bave ovim stvarima. To je apriori posao Vlade“, poručio je Grbović.

Bonus video: