Dan bez struje u Baru i Ulcinju: Telefone punili u autima, grijali se kod komšija

Rijetke kafane i restorani sa agregatima bili su krcati, a sve utičnice zauzete. Juče ujutro u Ulicinju je, na primjer, bilo teško doći i do hljeba
2960 pregleda 6 komentar(a)
Porodice sa šporetima na drva bile su glavna mjesta okupljanja, Foto: Shutterstock
Porodice sa šporetima na drva bile su glavna mjesta okupljanja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.01.2019. 08:52h

Čekajući da konačno dođe struja, porodice sa šporetima na drva bile su glavna mjesta okupljanja u Baru i Ulcinju, ali i vlasnici automobila u kojima su mnogi punili mobilne telefone.

Juče ujutro u Ulicnju je, na primjer, bilo teško doći i do hljeba.

Desetine hiljada građana Bara, Sutomora i Ulcinja bilo je bez struje nepunih 28 sati.

Bez struje su ostali u četvrtak malo poslije podna, kada je olujni vjetar oborio nekoliko stubova na jednom i izazvao kvar na drugom dalekovodu u tom dijelu zemlje.

Kad je struja nestala u četvrtak, u Ulcinju je bilo svega dva stepena iznad nule. Možura je već bila obijelila kao i sva sela u anamalskom kraju. Istovremeno u gradu je nestala i voda. Za hiljade domaćinstava koja se griju na struju počeo je pakao - ni vode, ni struje, ni grijanja.

Grad je u četvrtak veče djelovao sablasno. Rijetke kafane i restorani sa agregatima bili su krcati a sve utičnice zauzete, dok su ostali lokali bili zatvoreni već u sumrak.

Kada je saopšteno da problem neće biti riješen to veče, sagovornica “Vijesti” iz Ulcinja odlučila je ranije ode na spavanje.

“Očekivala sam da će struje biti ujutro kad ustanem. Međutim, kako je ni tada nije bilo otišla sam kod komšija koji se griju na drva. U međuvremenu mi se isključio telefon. Međutim, porodični prijatelj se sjetio da bateriju možemo napuniti na autopunjačima. Tako da smo se vozili gradom i punili mobilni”, kazala je ona.

Da su dobro radile prodavnice mobilnih telefona i opreme za njih potvrđuje i primjer iz susjednog Bara.

Sagovornica “Vijesti” kazala je da su se njeni roditelji sjetili da kupe autopunjač, a da su svjetla imali jer su sijalicu povezali sa akumulatorom automobila.

“Grijali su se na drva a i tako su mogli da kuvaju. Štedjeli su bojler da bi ostalo koliko toliko tople vode i eto. Preživjeli su, ali oni su bili u boljem položaju zbog toga što su imali grijanje, a ni jednom ni drugom posao nije vezan za računare i telefone”, kazala je ona.

Da je restrikcija imala i dobru stranu, našalila se sagovornica iz Ulcinja sa početka priče.

“Ako ništa drugo, bar sam se naspavala”, kazala je ona.

Dalekovod koji je izazvao nestanak struje na jugu stvorio je problem sa vodosnabdijevanjem na Cetinju, gdje su stanovnici uz jedan manji prekid bili bez vode gotovo 24 časa.

Iz cetinjskog Vodovoda su saopštili da juče zbog kvara na tom dalekovodu dvije pumpne stanice nisu mogle da rade zbog čega su bili prinuđeni da obustave isporuku jer nivo vode u rezervoarima nije omogućavao redovno snabdijevanje.

“Navikli smo na restrikcije. Ali se vijest da neće biti vode brzo proširila pa smo napunili bidone, lavore i kadu. Kada je voda došla ujutro, ponovili smo isti postupak prije nego što je ponovo presušila”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz prijestonice.

  • 28 nepunih časova su stanovnici Bara, Sutomora i Ulcinja proveli u mraku. Problem su juče popodne, u 15.20 časova, riješile ekipe Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) iz Podgorice i Nikšića

Bonus video: