Preminula Nafija Kujović: Najstarija estradna umjetnica u Crnoj Gori

Ni Ulcinj joj nije predaleko, a nakon spota „Pusta tama“ momci iz Luke Berane su joj omogućili da izvadi pasoš pa je nakon toga stigla čak i do Njemačke
1140 pregleda 5 komentar(a)
Nafija Kujović, Foto: Arhiva Vijesti
Nafija Kujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 28.12.2015. 12:37h

U Beranama je danas u 83. godini preminula najstarija estradna umjetnica u Crnoj Gori Nafija Kujović, kojoj su Vijesti u dva navrata posvećivale reportaže.

Nafija je preminula onako kako je i živjela – sama i zaboravljena od svih.

Ostalo je u našim novinama i na portalu Vijesti ispričano kako je pokojna Nafija poželjela da se na posljednjem popisu izjasni kako pjevačica.

„To je, bate, moj svijet, to su moji prijatelji. Mi smo ti pjevači posebna vrsta, kao ’tice. Jedino za nas i za pjesmu nema granica“, pričala je ova žena.

Za pjesmu je govorila da je se što joj je ostalo od nekadašnjeg lijepog života u mladosti, u Jugoslaviji od Đevđelije do Triglava

Nafija Kujović je svojevremeno kao zvijezda jugoslovenske estrade pjevala po najpoznatijim hotelima širom nekadašnje velike države, a stratost je dočekala i krov nad glavom dijelila sa izbjegilacama u naselju Rudeš u Beranama.

Njena penzija, koju je pošteno stekla, nije joj bila dovoljna da podmiri elementarne životne potrebe i Nafija je bila ogorčena i na sebe i na druge.

Nafija je poticala iz jedne ugledne starogradske porodice, a njena dva brata su poginula u drugom svjetskom ratu kao prvoborci i bili su nosioci spomenica koje je ova žena čuvala i na njih se ponosila do smrti.

Nafija Kujović je umrla bez mnogo patnje, a oduvijek je strahovala da je „kakva muka“ i bolest ne zavežu za krevet.

Dok joj vrijeme urezujivalo bore na licu,glas ju je služio do poslednjih dana i članovi neformalne fejsbuk grupe Luka Berane podigli su joj praktično spomenik za života snimajući sa njom čuvenu pjesmu i spot „Pusta tama“, koji je danas jedini snimak neke njene pjesme.

Do posljednjeg dana noge su je svuda nosile. Prepoznatljivo blago pogrbljena pod teretom cegera i torbi u rukama, očas je stizala do Plava i Rožaja. Do Bijelog Polja. Ni Ulcinj joj nije predaleko, a nakon spota „Pusta tama“ momci iz Luke Berane su joj omogućili da izvadi pasoš pa je nakon toga stigla čak i do Njemačke.

Crpila je nekuneviđenu snagu i energiju, iz dna duše.

"Iz pjesme" – govorila je Nafija.

Nakon Vijesti i mnogi drugi mediji su pisali reportaže o Nafiji. Beranci su danas sa žalošću primili vijest da je otišla još jedna od legendi grada na Limu. U besmrtnost, sasvim sigurno.

Bonus video: