Kreće kontrola vode na brodovima u Luci Bar

Dosadašnje analize u akvatorijumu Luke Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverzitetu
94 pregleda 0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 28.12.2015. 10:31h

Stručnjaci kotorskog Instituta za biologiju mora početkom 2016. prvi put će kontrolisati sastav i određivati kvalitet vode iz tankova brodova koji upolovljavaju u Luku Bar, saopšteno je danas.

Uzorkovanja i analize za sada su vršene samo u akvatorijumu Luke Bar, ali je Uprava pomorske sigurnosti u okviru BALMAS projekta obezbijedila i opremu za uzorkovanje vode iz balastnih tankova brodova.

“U planu je da se u pilot fazi izvrši uzorkovanje sa desetak brodova, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost da se, izmjenom balastnih voda u Jadran, ispusti neki od organizama koji bi mogli ugroziti ekosistem našeg malog, zatvorenog mora,” navodi se u saopštenju.

Balastne vode su na jednoj strani važne za sigurnu plovidbu brodova, ali sa druge strane mogu da predstavljaju veliku opasnost za unos štetnih patogenih organizama u novi sistem. Upravo balastnim vodama u tankovima brodova, iz jednog u drugi ekosistem mogu da se prenesu patogeni organizmi i razne štetne materije.

Dosadašnje analize u akvatorijumu Luke Bar pokazale su da nema značajnijih promjena u kvalitetu vode i biodiverzitetu. Rezultati istraživanja su pokazali da je i u 11 luka u Jadranu, gdje se realizuje BALMAS projekat kvalitet vode bio zadovoljavajući, ističu u Institutu.

Projekat BALMAS - Sistem upravljanja balastnim vodama za zaštitu Jadranskog mora, počeo je da se sprovodi u novembru 2013, a kraj projekta bio je predviđen je za mart 2016. Međutim, na nedavnom sastanku u Veneciji predloženo je da se završetak projekta prolongira do septembra sljedeće godine, kako bi se postigli svi ciljevi koji su predviđeni projektom, te je takav zahtjev upućen Delegaciji EU (Managing Authority), koja, u okviru IPA Adriatic programa predpristupne pomoći, finansira ovaj projekat.

Realizuje ga 16 partnera i sedam pridruženih partnera iz šest država na nivou Jadranskog mora pod vodstvom Instituta za vode Republike Slovenije.

Projekat će rezultirati usvajanjem zajedničke strategije i menadžment planova u svim državama učesnicima projekta- Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Crnoj Gori, a jedan od najzačajnijih efekata biće zajednički razvijen rani sistem upozoravanja, koji bi trebalo da pomogne očuvanju ekosistema Jadrana.

Budžet predviđen za realizaciju projektnih aktivnosti u Crnoj Gori iznosi 186.774 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 7.157.158 eura.

Bonus video: