Zbog havarije, kanalizacija kao vodopad curi na obalu

Najnovija havarija na cjevovodu kod ispusnog tornja međutim, pokazala je da se nešto mora hitne preduzeti, što su zatražili i mještani Krtola
308 pregleda 4 komentar(a)
otpadne vode Trašte, Foto: Ivan Starčević
otpadne vode Trašte, Foto: Ivan Starčević
Ažurirano: 28.12.2015. 10:05h

Na regionalnom kanalizacionom sistemu Kotor-Tivat-Trašte došlo je do nove velike havarije, zbog koje se ogromne količine neprerađenih otpadnih voda iz dva grada izlivaju na obalu zaliva Trašte. Naime, u neposrednoj blizini izlivnog tornja kanalizacionog sistema u zalivu Trašte, zapadno od popularne plaže Plavi horizont, došlo je do oštećenja cijevi, pa otpadne vode bukvalno kao vodopad kuljaju na obalu.

To je već treće veliko oštećenje sistema, jer je prije godinu dana evidentirano propuštanje izlivnog tornja u njegovoj osnovi, na samoj kamenitoj obali zaliva Trašte, a podmorski dio ispusta prekinut je na otprilike 1.800 metara od obale. Kako je lani utvrđeno ispitivanjima od strane crnogorske i hrvatske hidrografske službe, ovdje nedostaje oko 200 metara dužine cijevi podvodnog ispusta, koje je 2008. za 350.000 eura, uz korištenje državnih resursa JU RCUD iz Bijele, postavila privatna kompanija „Aquanaut“ iz Podgorice čiji je vlasnik Danilo Mijajlović, zaposlenik u RCUD-u, kojim direktoruje njegov otac Veselin Mijajlović.

Zbog izlivanja ogromnih količina neprerađenih kanalizacionih voda na samo 27 metara dubine u na 1.800 metara od obale, umjesto na 3.200, gdje je originalni kraj ispisnog cjevovoda, u ovom dijelu zaliva Trašte već duže vrijeme se primjećuje pojačana pojava tzv. cvjetanja mora, odnosno enormnog razmnožavanja dijela mikroskopskih algi na površini vode, koje se „hrane“ iz materija u neprerađenim otpadnim vodama. Na to su se ljetos čak žalili i prvi klijenti elitnog turističkog kompleksa Luštica Bay uz Krtolima, a kompanija „Luštica Development“, koja njime gazduje, upozorila je nadležne državne organe da se kanalizacioni sustem u Traštama mora sanirati. Iz Opština Tivat i Kotor koje gazduju ovim sistemom, do sada nisu preduzeli ozbiljnije aktivnosti, pravdajući se činjenicom da je u toku gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za ta dva grada koje bi u funkciju trebalo da bude dstavljeno na ljeto naredne godine, od kada će se preko oštećenih izlivnih struktura u more ispuštati samo prečišćena kanalizaciona voda.

Najnovija havarija na cjevovodu kod ispusnog tornja međutim, pokazala je da se nešto mora hitne preduzeti, što su zatražili i mještani Krtola.

Predjednik MZ Krtoli Ivan Starčević podsjetio je da oni već godinama ukazuju na problem sa oštećenim djelovima ispusta u zalivu Trašte i kazao da je ta MZ tražila da se sredstva za njegovo saniranje predvide u budžetu Opštine Tivat za 2016, što lokalna uprava nije prihvatila.

„Ranije je samo dio otpadnih voda izlazio na obalu ispod tornja a ostatak u sred zaliva na mjestu gdje je podvodni ispust prekinut. Sada međutim, kompletno sve kanalizacione vode ističu prije tornja. Bojimo se zaraze i zbog toga insistiramo da se zaustavi rad cijelog sistema Kotor-Tivat-Trašte, dok se ne obavi kompletna reparacija oštećenih djelova,” istakao je Starčević.

Bonus video: