Za vještački snijeg u Kolašinu potrebno pola miliona

To što u crnogorskim zimskim centrima u decembru nema ni snijega ni gostiju poslednjih godina, čini se, kao da malo koga brine
246 pregleda 14 komentar(a)
Kolašin, skijalište, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, skijalište, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 27.12.2015. 18:55h

Kako se poslednjih godina meteorološki trend mijenja, a sezone skijanja počinju sve kasnije, u ski centru Kolašin planiraju nadgradnju sistema za pravljenje vještačkog snijega kog jedino oni imaju od zimskih centara u Crnoj Gori.

Ipak, kako kažu za tako nešto potrebno je oko pola miliona eura ,a oni u ovom trenutku nemaju te pare. Da nedostatak snijega više ne bi uticao na turističku ponudu od koje svi imaju korist, pozivaju lokalnu upravu i privrednike u tom gradu da se uključe u realizaciju ove ideje.

"Naš sistem je limitiran odnosno ograničen na samo donji dio staze. Bez obzira na to sistemi za vještačko osnježavanje staza nisu svemogući i ne mogu raditi u svim uslovima. Prije svega treba da budu zadovoljeni temperaturni uslovi", kaže Boban Šćepanović iz ski centra Jezerine.

Za izgradnju tog sistema potrebno je oko pola miliona eura na jednoj stazi dužine oko dva kilometra. Minimalna temperatura da bi se napravio vještački snijeg je -2 stepena a za to je potrebno imati dovoljno vode i struje ali to nije sve.

"Potrebno je uraditi čitav cjevovod, potrebno ga je obezbijediti potrebnim pumpama, odgovarajućom elektroinstalacijom. Topovi dođu samo jedan segment koji je vidljiv pa onda ljudi koji su prosječno informisani čitav sistem za proizvodnju vještačkog snijega poistovjećuju samo sa topovima", kaže Šćepanović za TV Vijesti.

Za takvu investiciju ovaj ski centar, kaže Šćepanović, u ovom trenutku nema para. Zato pozivaju lokalnu upravu i privrednike da pomognu u nadgradnji tog sistema na skijalištu od koga svi imaju korist.

"U rješavanje tih problema treba da se uključi čitava turistička privreda,čitava turistička zajednica da identifikujemo šta su to neke tačke gdje to možemo napraviti rezultate i onda da se svi zajednički uklučimo i da zajednički radimo na implementaciji takvih projekata", kaže Šćepanović.

U lokalnoj upravi nam je saopšteno da nemaju para da podrže takav projekat. Na realizaciju ove ideje izgleda ce se cekati do otvaranja drugog kolašinskog ski-centra za dvije godine čijim projektom je predviđena izradnja sistema za osnježavanje staza i umrežavanje oba ski centra.

Bonus video: