Green Home: Dostaviti komentare na Nacrt Studije zaštite za "Kanjon Cijevne"

“NVO Green Home želi da pozdravi inicijativu proglašenja kanjona rijeke Cijevne za buduće zaštićeno područje u kategoriji spomenik prirode i da izrazi zadovoljstvo povodom finalizacije nacrta studije za zaštitu rijeke Cijevne koje se ovih dana nalazi na javnoj raspravi“, kaže se u saopštenju te organizacije
105 pregleda 0 komentar(a)
Studija Kanjon Cijevne, Foto: Green Home
Studija Kanjon Cijevne, Foto: Green Home
Ažurirano: 27.12.2015. 18:18h

Organizacija Green Home pozvala je zainteresovane da dostave komentare na Nacrt Studije zaštite za spomenik prirode "Kanjon Cijevne", navodeći da će oni biti predstavljeni tokom glavnih javnih rasprava 12. januara.

“NVO Green Home želi da pozdravi inicijativu proglašenja kanjona rijeke Cijevne za buduće zaštićeno područje u kategoriji spomenik prirode i da izrazi zadovoljstvo povodom finalizacije nacrta studije za zaštitu rijeke Cijevne koje se ovih dana nalazi na javnoj raspravi“, kaže se u saopštenju te organizacije.

Kroz tu inicijativu se, kako su kazali, ostvaruju napori NVO Green Home i Gradske Opštine Tuzi da se dugoročno zaštite visokovrijedne prirodne odlike kanjona, ali i da se na održiv način valorizuju prirodni resursi.

Prema njihovim riječima, kad je riječ o valorizaciji prirodnih resursa, prije svega misli se na turizam i poljoprivednu kao okvire za unapređenje životnog standarda lokalnog stanovništva, uz neizostavnu brigu o usklađenosti kapaciteta prostora za iskazanim zahtjevima.

„Želimo pozvati građane da učestvuju u javnoj raspravi i iznesu viđenje o budućem održivom razvoju područja Cijevne, ali i pitanjima posvećenim rješavanju razvojnih konflikata i nelegalnih aktivnosti vezanih za eksploataciju šljunka i pijeska, krivolov, otpadne vode, požare te neplansku urbanizaciju prostora, na čemu ćemo mi kao nevladina organizacija i u buduće insistirati“, kaže se u saopštenju.

Iz Green Home-a pozvali su zainteresovane strane da usmenim ili pismenim putem dostave svoje komentare na Nacrt Studije, koja se može pronaći na internet stranici NVO Green Home http://www.greenhome.co.me/fajlovi/greenhome/attach_fajlovi/lat/glavne-stranice/2015/12/pdf/Studija_zastite_za_spomenik_prirode_Kanjon_Cijevne.pdf.

Prikupljeni komentari će biti predstavljeni tokom glavnih javnih rasprava u sali Skupštine GO Tuzi 12. januara, kao i pismeno do 20 januara 2016. godine.

"Vjerujemo da će stavljanje ovog područja pod zaštitu omogućiti održivije korišćenje komponenti biodiverziteta i da će se osim očuvanja prirodnih vrijednosti poboljšati saradnja i turistička valorizacija izuzetno vrijednog sliva koji karakteriše visok stepen biodiverziteta koji se posebno ogleda kroz prisustvo velikog broja endemičnih i reliktnih vrsta", navodi se u saopštenju.

Bonus video: