Sindikat ZIKS-a: Zatvorska policija u radu daje samo minimum

Iz Sindikata ZIKS-a rekli su da se poslednjih godina teži da se i u toj ustanovi primijene evropske norme i standardi, ali samo za zatvorenike i poboljšanje njihovih uslova, dok se suprotno isti propisi ne primjenjuju na službenike
171 pregleda 6 komentar(a)
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.12.2015. 17:28h

Više razloga dovelo je do pada autoriteta, dostajanstva i morala zatvorske policije, a rezultat toga je da ona u radu daje samo prijeko potrebni minimum, saopšteno je iz Sindikata Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS). “Sindikat ZIKS-a je procjenio da se nakon dva bjekstva, odnosno ova dva veoma ružna događaja mora oglasiti u medijima i podsjetiti javnost i nadležne na mnoge stvari na koje su predstavnici sindikata i preko medija i na zvaničnim sastancima sa relevantnim predstavnicima poslodavaca kontinuirano i više puta isticali, odnosno tražili adekvatnu reakciju”, navodi se u saopštenju. Iz Sindikata ZIKS-a podsjetili su da su upozoravali na haotično stanje u zatvoru Bijelo Polje, kao i ostalom dijelu ZIKS-a u Spužu. “Obraćali smo pažnju nadležnih na povlašćene zatvorenike i Zindovića i Vujovića, kao i one u Spužu. Obraćali smo pažnju na nezakonitosti koja su rađena od strane pojedinaca zdravstvenog sistema države, kao i pojedinih zdravstvenih radnika iz ZIKS-a, gdje su davani veoma diskutabilni izvještaji i nalazi”, dodaje se u saopštenju dostavljenom agencije MINA. Kako se navodi, na osnovu tih izvješataja mnogi zatvorenici dobijali su amnestije od kaznenih odredbi, zatim sumnjive poštede i povoljnosti, premještanja, ležanja u bolnicama, a da niko od odgovornih u državi i ZIKS-u nije pokretao nikakve istrage. “Upozoravao je sindikat na mnoge stvari koje su se krile ispod tepiha ili zataškavale, kao što su nekažnjavanje i neprocesuiranje raznih napada na službenike ZIKS-a, i prebacivanja lopti na tužilaštvo, sa tužilaštva na policiju, sa tužilaštva na ZIKS, a na kraju imamo pun džak neproceuiranih ataka i predmeta, što je jedino nanosilo i nanosi štetu službenicima ziksa, a posebno zatvorskoj policiji”, kaže se u saopštenju.

Iz Sindikata ZIKS-a rekli su da se poslednjih godina teži da se i u toj ustanovi primijene evropske norme i standardi, ali samo za zatvorenike i poboljšanje njihovih uslova, dok se suprotno isti propisi ne primjenjuju na službenike. “Pored navedenih razloga, poslednjih godina nam se u kontinuitetu i smanjuje plata, a razlozi za to su često veoma nelogični, kao što se ne šalju bolesni, stari i nesposobni ljudi u penzije, gdje bi se zamjenili selektovanim i sposobnim mladim kadrom”, ukazali su sindikalci. Sve to, kako su kazali, dovelo je do pada autoriteta, dostajanstva i morala prvenstveno zatvorske policije, “a kao rezultat toga je da oni daju u radu samo prijeko potrebni minimum, minimuma”. “Osim što im je neko uzeo autoritet i ovlašćenja, i što im se stalno smanjuje ionako bijedna plata, neko je doveo do toga da radnici ZIKS-a što vide ne vide, što čuju ne čuju, što ne moraju da rade ne rade,zatim oni moralno labilni posežu sa ovako malom platom u ovoj teškoj finansijskoj krizi, u sve većem broju koruptivnim radnjama”, kaže se u saopštenju. Iz Sindikata su pitali predstavnike države da li će da odgovara neko od odgovornih funkcionera koji su poslednjih deset godina doveli ZIKS do ovakvog stanja. “Pitamo da li će da odgovara neko za onako nepovoljan izvještaj državne revizorske kuće, da li će država da nam vrati umanjene plate i povrati dostajanstvo i volju za rad. Pitamo da li će policija da hapsi sve veći broj koruptivnih službenika, koji brukaju ostale poštene i časne i da li će se obavljati generalni pretres, što je u obavezi dva puta godišnje ,a nije rađen zadnjih 15 godina”, dodali su iz te organizacije.

Iz Sindikata su kazali da nakon poslednjeg protesta i postavljenih zahtjeva ima pomaka u ispunjavanju

Iz Sindikata su kazali da nakon poslednjeg protesta i postavljenih zahtjeva ima pomaka u ispunjavanju. “Samo se nadamo da one veoma važne zahtjeve koje se tiču finansija takođe prihvate, kako se ne bi nastavljala situacija da službenici sredstva zarađuju tako što će da unose pištolje, drogu, telefone i drugo. Najvećim dijelom masovna pojava korupcije su pored svih navedenih razloga i veoma slabo plaćen posao gdje je glava u torbi bukvalno svaki dan”, dodaje se u saopštenju. Iz Sindikata ZIKS-a upozorili su i na decenijsko zapošljavanje, kako smatraju, nekvalitetnih kadrova, kao i kasnije nesprovođenje kvalitetne obuke. “Nadamo se da će država sada konačno obratiti više pažnje na položaj službenika ZIKS-a nego na one koji su tamo zbog krivičnih djela, a čija se zahvalnost za sve one dobre uslove kojima se obasipaju vide iz poslednjih događaja bjekstava i napada”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: