Novosel uštedio novac Piteru Manku

Služba zaštite Tivat na intervencije u gradu izlazi sa neprikladnim vozilom za šumske požare, jer im je vozilo u luci
9 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.12.2015. 14:39h

Gradonačelnik Tivta Ivan Novosel produžio je za još pola godine ugovor koji je lani potpisala Opština sa nautičkim centrom kanadskog milijardera Pitera Manka Porto Montenegro, o angažovanju Službe zaštite i spasavanja u tom kompleksu.

Tako će četiri tivatska vatrogasca do 1. jula naredne godine dežurati i po potrebi intervenisati u elitnom tivatskom nautičkom centru. Vrijednost njegovih nekretnina i jahti, mjeri se stotinama miliona eura.

Zauzvrat, Porto Montenegro će Opštini podmiriti troškove plata vatrogasaca ali u ugovoru, koji je sa njima potpisao Novosel, nije predviđeno da se posebno plaća iznajmljivanje opštinskog vatrogasnog vozila.

To se, inače, naplaćuje organizatoru svakog sportskog ili društvenog događaja koji po zakonu, mora imati i adekvatno vatrogasno obezbjeđenje.

Novosel nije odgovarao na telefonske pozive i poruke koje su mu „Vijesti“ slale ovim povodom, kako bi objasnio zašto se odlučio na ovaj potez uprkos tome što je po Zakonu o zaštiti i spasavanju, Porto Montenegro obavezan da ima svoju Preduzetnu jedinicu zaštite i spasavanja.

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a potvrdili su „Vijestima“ da su prethodno na traženje Opštine Tivat, lokalnoj upravi uputili zvanično mišljenje da je shodno zakonu i u skladu sa procjenom rizika za područje Tivta, potrebno formirati internu vatrogasno-spasilačku PJ u Porto Montenegru.

Direktorat je dao sagasnost za osnivanje te jedinice, a Porto Montenegro je u saradnji sa jednom privatnom podgoričkom firmom već bio krenuo u njeno formiranje. Bilo je predviđeno da se u njoj zaposle najmanje četiri vatrogasca i kupi najmanje jedno savremeno navalno vatrogasno vozilo i druga potrebna oprema, a iz vrha Porto Montenegra su najavljivali da bi njihova interna Vatrogasna jedinica mogla postati operativna početkom februara.

Sve je međutim, odložio potez Novosela koji je Mankovoj kompaniji produžio aranžman o angažovanju dijela efektiva Opštine Tivat, te na taj način Porto Montenegru uštedio značajna ulaganja u razvoj tih kapaciteta i otvaranje nekoliko novih radnih mjesta u tom nautičkom centru.

Inače, Porto Montenegro raspolaže sa oko 30 godina starim vatrogasnim vozilom koje je ta firma preuzela još od bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a kao sopstveno vozilo koristi modernu vatrogasnu cisternu „scania“ Opštine Tivat.

Ta cisterna, inače jedino ispravno gradsko vozilo tivatske Službe zaštite, iznajmljeno im je lani i 24 sata je u krugu Porto Montenegra, dok istovremeno Služba zaštite Tivat na intervencije u gradu izlazi sa potpuno neprikladnim vozilom za šumske požare „mercedes unimog“.

Velika opasnost od požara

Iz Direktorata za vanredne situacije MUP-a potvrdili su „Vijestima“ da Porto Montenegro do 31. decembra ove godine ima ugovor sa Opštinom Tivat. „Riječ je o ugovoru o privremenom vršenju opštih mjera zaštite i spasavanja sa prioritetom na preventivnim mjerama protivpožarne zaštite, s obzirom na to da kompleks objekata Porto Montenegro čine marina sa oko 450 vezova za jahte i megajahte, stanica za tečna goriva za snabdijevanje plovila, plinska stanica, samostalni napajač električnom energijom, termoenergetski blok, trafo-stanica, stambeno-poslovni objekti, kao i sjedište kompanije, što predstavlja visok stepen požarne opasnosti.

Na Opštini i kompaniji je da li će se ovaj ugovor o privremenom vršenju opštih mjera zaštite i spasavanja produžiti, ili će se krenuti u realizaciju trajnog rješenja, odnosno formiranja Preduzetne jedinice u okviru kompanije “Adriatic Marinas” d.o.o. Tivat,“ odgovorili su iz MUP-a.

Oni su kazali da su dali saglasnost za formiranje te PJ, ali bi o tome da se dogovore Opština i “Adriatic Marinas“. ”Na bazi pregovora treba da se pristupi izradi plana i metodologije, i uđe u nabavku opreme za formacijski sastav PJ”, navodi, između ostalog, MUP.

Bonus video: