Šegrt: Ljekarima dopunski rad nije zabranjen

„Dopunski rad nije ukinut već je dato pravo ljekarima da na drugačiji način to pravo realizuju u svojoj matičnoj ustanovi, a ne kod privatnika“, pojasnio je Šegrt
0 komentar(a)
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Budimir Šegrt, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2015. 11:59h

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti ljekarima dopunski rad nije zabranjen već usmjeren na državnu ustanovu, a Vlada bi prihvatila i rješenje kojim se dozvoljava rad kod privatnika, ali da to pravo realizuju i u javnoj ustanovi, saopštio je ministar zdravlja, Budimir Šegrt.

On je kazao da je svjestan da je bilo dosta negodovanja zbog načina kako je predloženo definisanje dopunskog rada.

„Dopunski rad nije ukinut već je dato pravo ljekarima da na drugačiji način to pravo realizuju u svojoj matičnoj ustanovi, a ne kod privatnika“, pojasnio je Šegrt.

On smatra da je razlog takve reakcije nerazumijevanje činjenice da se dopunski rad tako realizuje u razvijenim državama Evrope već 20 ili 30 godina.

Šegrt je pojasnio da je u Crnoj Gori dosadašnjim načinom organizacije, dopunskog rada i prava ljekara da dodatno zarade, uređeno tako što oni to pravo mogu jedino kod drugog poslodavca ostvariti. „Zašto bi bio problem da to svoje pravo, oni sa većim interesom, završe u svoj kući“,

„Ja sam ubijeđen da je to osnovno nepoznavanje suštine predložene mjere. Nije nikom zabranjen dopunski rad, nego će se realizovati na drugačiji način“, kazao je Šegrt agenciji MINA.

On je dodao da je uvjeren da će se zakon o zdravstvenoj zaštiti do kraja godine usvojiti i da u parlamentu postoji većina koja će podržati njegovo usvajanje.

„Ja sam ubijeđen da bi dozvoljavanjem ljekarima da rade i kod privatnika, ali uz pravo da to mogu da rade i u svojoj kući, da nas kao predlagače zakona ne bi pokolebalo da i takvo rješenje prihvatimo, jer vidimo da ima i u tom smislu razmišljanja“, poručio je Šegrt.

On je kazao da ne želi da prejuducaira nikakvo donošenje zakona prije glasanja u Skupštini, dodajući da se amanadamanski još može reagovati.

Bonus video: