Ovo su najbolje fotografije istorijskih spomenika Nikšića kroz objektiv mladih

Milan Šapurić je za fotografiju potopljene crkve Sv. Arhiđakona Stefana nagrađenim specijalnim priznanjem jer zbog propozicija konkursa, pošto je imao manje od 15 godina kada je fotografija nastala, ista nije mogla da uđe u takmičarski dio
299 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2015. 11:10h

Najbolju fotografiju, prema mišljenju žirija, na konkursu „Istorijski spomenici Nikšića kroz objektiv mladih“, koji je organizovao Omladinski klub, uradila je Jelena Ivanović.

Za fotografiju Carevog mosta nagrađena je umjetničkom slikom Zorana Mićanovića.

Drugo mjesto, za fotografiju spomenika palim borcima ispod Trebjese, osvojio je Vojin Stojanović, dok je treća nagrada pripala Simu Đukanoviću, za fotografiju Sabornog hrama Sv. Vasilije Ostroški.

Stojanović i Đukanović su nagrađeni skromnim novčanim iznosima.

Milan Šapurić je za fotografiju potopljene crkve Sv. Arhiđakona Stefana nagrađenim specijalnim priznanjem jer zbog propozicija konkursa, pošto je imao manje od 15 godina kada je fotografija nastala, ista nije mogla da uđe u takmičarski dio.

Nađa Drašković je za fotografiju Sabornog hrama imala najviše lajkova tokom Facebook glasanja, ukupno 190, i nagrađena je kompletom knjiga.

Omladinski klub Nikšić je u Gradskoj kući priredio izložbu fotografija koje su pristigle na pomenutom konkursu, nakon čega je organizovana i tribina o istorijskim spomenicima grada pod Trebjesom.

„Ispunjena su naša očekivanja jer ljubitelji fotografije iz Nikšića su pokazali sav svoj talenat i umjeće, dok su neki zaboravljeni kulturno-istorijski spomenici zahvaljujući učesnicima konkursa postali poznatiji javnosti”, kazao je Miroslav Stanišić, predsjednik Omladinskog kluba.

Miloš Zvicer, profesionalni fotograf, koji je na tribini govorio o bavljenju fotografijom i ljepotom tog poziva, kazao je da je i on “pekao” zanat od starih fotografa.

“O njihovim fotografijama, koje mi danas vrlo često gledamo i kojima se iznova divimo kao da je neopisivo stvarlaštvo prirode a ne čovjeka, suvišne su riječi”, kazao je Zvicer.

Istakao je da mu je drago što se toliki broj mladih ljudi bavi fotografijom i poručio im da će, ukoliko budu uporni i vrijedni, ići uzlaznom putanjom i sigurno stasati u velike fotografe.

Svi učesnici foto konkursa dobili su zahvalnice, kao i članovi žirija i Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno stranje.

Na teritoriji opštine 191 spomen obilježje podignuto je do 1971.

Svetozar Bajović, iz Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje je kazao da je urađen registar spomenika u elektronskoj i pisanoj formi koji sadrži evidenciju i detaljne podatke o svim spomen-obilježjima na teritoriji opštine Nikšić.

“Registar sadrži podatke za 194 spomen-obilježja, koja su podignuta do 1971. godine, kao i ona obilježja koja su podizana kasnije, a za koje smo uspjeli prikupiti podatke i koji nemaju status spomen-obilježja. Važno je istaći da to nije konačan broj spomen-obilježja koji se nalaze u našoj opštini, već su to samo ona spomen-obilježja koja od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara nijesu registrovana kao kulturno dobro”, kazao je Bajović.

Prema njegovim riječima na teritoriji opštine Nikšić više od stotinu spomen-obilježja su zaštićena kao kulturno dobro i o njima brigu vodi država.

“Obilaskom spomen-obilježja utvrđeno je da je jedan broj njih u veoma lošem stanju. Razlozi za to leže u nebrizi onih koji bi trebalo da vode računa o njihovom održavanju, a jedan dio spomen-obilježja je u takvom stanju zbog različitih klimatskih uticaja, tako da bi sanacija ovih spomen-obilježja bila neophodna”, istakao je Bajović.

Galerija

Bonus video: