NVO "Specijalna Olimpijada" u nikšiću organizovala dvodnevni seminar

176 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2015. 09:07h

Proteklog vikenda u Nikšiću je NVO "Specijalna Olimpijada" održala dvodnevni seminar na kome je oko 50 učesnika imalo priliku da ovlada novim vještinama i tehnikama u radu sa djecom i odraslima sa intelektualnim smetnjama i teškoćema.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, profesori Ekonomsko-ugostiteljske škole, kao i njihove kolege iz osnovne škole "Dušan Bojović" iz Župe i specijalnog odjeljenja škole "Olga Golović", treneri i sportski radnici.

"Cilj seminara je da se obezbijedi prostor za neformalno učenje koje je važno za izgradnju kapaciteta i poboljšanje sportskih programa za osobe sa intelektualnim smetnjama i teškoćama u razvoju", kazali su iz NVO "Specijalna Olimpijada".

Seminar u Nikšiću organizovan je u sklopu projekta "Pruži mi šansu" koji pomenuta NVO organizuje u saradnji sa Udruženjem za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" iz Bosne i Hercegovine.

"Uvođenje inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori ne prati obuka stručnog kadra u sprovođenju sportskih aktivnosti za djecu i odrasle sa intelektualnim smetnjama i teškoćama a samim tim oni su u velikoj mjeri isključeni iz sportskih aktivnosti", smatraju iz "Specijalne Olimpijade".

Projekat "Pruži šansu", koji sa skoro 85 odsto sredstava finansira EU, počeo je u martu i pored Nikšića, seminari su organizovani i u Herceg Novom, Plavu, Pljevljima i Bijelom Polju, kao i kampovi – stonoteniski u Herceg Novom, fudbalski u Plavu, boćanja i takmičenje u stonom tenisu u BiH. Na kampovima i takmičenjima bilo je po 60 učesnika iz Crne Gore i BiH.

Galerija

Bonus video: