Green Home: Đačićeve mjere su tragikomične

"Od spomenutog presjednika Opštine se najmanje očekivalo da najavi je postignut dogovor sa EPCG za besplatnu isporuku električne energije za grijanje domova, kao i odgovarajuće uređaje za grijanje koji će omogućiti privremeno zamjenu za ugalj kao energent, kako bi se bar privremeno sanirala zagađenja"
2 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2015. 16:06h

Teško da građani Pljevalja mogu biti zahvalni preporukama koje je iznio gradonačelnik Mirko Đaćič, obzirom da su već i sami znali i 30 godina sprovodili spomenute mjere vezane za izbjegavanja otvorenog prostora i boravak u sopstvenim domovima, u vrijeme kada je vazduh katastrofalno preopterećen česticama zagađujućih materija, a samo prije dva dana i preko 600PM u večernjim satima, saopšteno je iz NVO Green Home.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić preporučio je građanima da što manje vremena provode na otvorenom zbog velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu, koje tokom cijelog dana premašuju vrijednosti predviđene regulativom i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

"Od spomenutog presjednika Opštine se najmanje očekivalo da najavi je postignut dogovor sa EPCG za besplatnu isporuku električne energije za grijanje domova, kao i odgovarajuće uređaje za grijanje koji će omogućiti privremeno zamjenu za ugalj kao energent, kako bi se bar privremeno sanirala zagađenja. Spomenute mjere presjednika su tragikomične, u situaciji koja je aktuelna ne od juče već posljednjih 30 godina i umjesto da se rukovodstvo Opštine u saradnji sa državom isprsi finansijski za sprovođenje kvalitetnih mjera za sanaciju kvaliteta vazduha, samo dokazuje koliko nijesu sposobni obavljati funkciju na kojoj se nalaze i da ne mogu ni na koji način upravljati ovim problemom i spriječiti dalje ugrožavanje zdravlja Pljevljaka", navodi se u saopštenju Green Home-a.

Iz ove NVO dodaju da je Đačićeva preporuka konačno i "pozitivan pomak".

"Posebno imajući u vidu njegove prethodne izjave, da pljevaljskom vazduhu ne fali ništa jer je takav 30 godina, i nereagovanja lokalne samouprave u prethodna dva mjeseca, koliko je stanje u Pljevljima kritično. Ovo zakašnjelo reagovanje i priznanje kritične i alarmantne situacije u Pljevljima, sa nevještim preporučivanjem zatvaranja u domove do ljepšeg vremena dovodi do zaključka da nadležni niti umiju niti rade išta povodom ublažavanja posledica zagađenja i sprečavanja istog. Isto tako, kao promašena i mjera za dalje izgovore se može okrakterisati i nabavka briketa i peleta usred decembra, a bez prethodnih zamjena ložišta i nabavke, za to specijalizovanih peći", istakli su iz Green Home-a.

Kazali su i da je najbolje ogledalo za to koliko lokalne vlasti zaista podržavaju građane i NVO, građanska akciji SOS za Pljevlja održana 22. decembra sa koje je poslat poziv u pomoć i za ispunjavanje Ustavom zagarantovanih prava na zdravu životnu sredinu i apel za ispunjavanje najmanje tri zahtjeva.

"Tom prilikom ne samo da su iste bojkotovale i ignorisale skup, nego su i osudile napore okupljenih nevladinih organizacija i građana isti oni koji očigledno čuvaju svoja dobro plaćena radna mjesta i stečene privilegije iz džepova tih istih građana koji ih plaćaju kroz poreske obaveze. Smiješna poruka da "Pljevljaci zaslužuju najbolje" od čelnika lokalne samouprave u teškim trenucima za grad i građane, te opstruktivne izjave presjednika za NVO kada se najmanje očekuje podrška u sprovođenju spomenute ekološke akcije, dijelom pokazuju koliko se rukovodeći lokalnom samoupravom vode istinskom brigom oko aerozagađenja i stanovništva ugroženog zdravlja. Za potpuno rješavanje ove situacije opština i država moraju izdvojiti značajna sredstva za kompletnu transformaciju korištenog energenta za grijanje. Presjednik kojem su građani Pljevalja povjerili upravljanje duguje rezultat za protekli period u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha i životne sredine što je izostalo. Sve druge floskule Đačića su bespredmetne i rezultat promašene politike i nebrige za građane i životnu sredinu", rekli su iz Green Home-a.

Bonus video: