Stojanović hvali policiju, ne pominje SAJ

Konjević je najavio izgradnju novog kampa na Zlatici, nabavku stacionarnih sistema za kontrolu brzine kretanja motornih vozila, instaliranje video nadzora u Podgorici i Budvi
75 pregleda 2 komentar(a)
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Uprava policije
Raško Konjević, Slavko Stojanović, Foto: Uprava policije
Ažurirano: 26.12.2015. 12:58h

Jačanje vladavine prava ostaje izazov i u narednom periodu se moraju poboljšati rezultati u tim ali i drugim oblastima borbe protiv svih oblika kriminala, rekao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Konjević je sa direktorom Uprave policije MUP-a Slavkom Stojanovićem održao redovni prošireni Kolegijum Uprave policije MUP-a u policijskom kampu na Zlatici. Proširenom kolegijumu su prisustvovali rukovodioci i starješine policije u sjedištu Uprave policiije MUP-a i organizacionih jedinica na terenu.

"Izražavajući žaljenje što menadžment nije u mogućnosti da značajno poboljša materijalni status policijskih službenika, ministar Konjević je podsjetio na brojne projekte koji su sprovedeni tokom ove godine i za narednu godinu najavio nove, a koji za cilj imaju poboljšanje uslova za rad službenika. Podsjetio je na nabavku preko 250 automobila za Sektor policije opšte nadležnosti, Sektor kriminalističke i Sektor granične policije, kazao je da je sproveden postupak za nabavku uniformi te da se njihova isporuka očekuje u prvoj polovini naredne godine", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih polsova

Naveo je da su nedovoljna ulaganja bila u opremu za Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata i da će se to ispraviti u narednom periodu.

Konjević je najavio izgradnju novog kampa na Zlatici, nabavku stacionarnih sistema za kontrolu brzine kretanja motornih vozila, instaliranje video nadzora u Podgorici i Budvi. Dodao je da se mora dalje insistirati na pooštravanju kaznene politike za slučajeve napada na policijske službenike.

Stojanović je kazao da se rezultati policije postignuti od početka godine mogu ocijeniti dobrim.

Pohvalio se aktivnosti koje su dovele do rasvjetljavanja natježih krivičnih djela, posebno ubistava, između ostalog i teškog ubistva počinjenog na štetu Irfana Kujovića. Stojanović je, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo i zbog rasvjetljavanja ubistava počinjenih prethodnih godina, uz napomenu da se aktivnosti na rasvjetljavanju preostalih krivičnih djela moraju nastaviti i intenzivirati.

"Poseban izazov za policijske službenike bilo je angažovanje tokom održavanja javnih okupljanja od septembra ove godine, u organizaciji Demokratskog fronta u Podgorici. Ocijenjeno je da su policijski službenici ispred Skupštine, kada su bili napadnuti, zakonito primijenili sredstva prinude kako bi spriječili dalju eskalaciju nasilja i uspostavili stabilni javni red i mir. Takođe, policijski službenici su pohvaljeni i za to što tokom jedne takve situacije nisu upotrijebili sredstva prinude, iako su se za to stekli zakonski uslovi, budući da su ih učesnici javnog okupljanja koje nije bilo najavljeno napali i gađali na više lokacija kamenicama, zapaljenim bakljama, flašama i metalnim i drugim predmetima, pokušavajući pritom da na više mjesta probiju policijski kordon i zaštinu ogradu kod objekta Skupštine, prilikom čega je i povrijeđeno više policijskih službenika", saopšeno je iz MUP-a.

Smanjen broj saobraćajnih nezgoda

Saopšteno je da je od početka godine oduzeto 612 komada oružja od čega 354 vatrenog. Od ukupnog broja oduzetog vatrenog oružja, 231 komad je bio u ilegalnom a 123 u legalnom posjedu.

"Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na isti period prošle godine za skoro 11 odsto i smanjen je broja smrtno stradalih lica u odnosu na godinu ranije za 18,6 odsto. Broj smrtno stradalih lica u saobraćaju tokom ovog ljeta je 12 i to je najmanji broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama tokom ljeta otkad se u policiji vodi statistika".

Na kolegijumu je, kako je saopšteno, procijenjeno da su u oblasti suzbijanja kriminaliteta postignuti dobri rezultati.

"Registrovano je smanjenje stope kriminaliteta za oko 6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Od 17 ubistava počinjenih u ovoj godini do sada je rasvijetljeno 13, dok se na rasvjetljavanju preostalih četiri kao i ovih krivičnih djela iz prethodnog perioda radi i to se smatra prioritetnim policijskim aktivnostima. Tokom 2015. godine rasvijetljena su i tri ubistva počinjena u prethodnom periodu, od 2003. do 2014. godine. Od 35 ubistava u pokušaju do sada je rasvijetljeno 28. Otkriveno je i spriječeno i pripremanje ubistva jednog lica".

Konstatovano je da je u oblasti borbe protiv zelenaštva postignut značajan napredak.

"U okviru obavještajnog projekta Loan, do sada je realizovano 12 akcija u kojima je procesuirano 15 lica, dok iznos novca koji je, kako se sumnja, plasiran vršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko milion eura. Iz oblasti suzbijanja privrednog kriminaliteta izdvojena je i aktivnost kojom je, kroz partnerstvo između crnogorske policije i Uprave poreza i carine Njenog Veličanstva (HMRC), identifikovano 239 miliona krijumčarenih cigareta namijenjenih tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, čime je direktno spriječen gubitak od 73 miliona funti po privredu UK", navodi se u saopštenju.

U oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, kako se dodaje, realizovano je 19 predmeta, dok se jedan broj predmeta nalazi kod nadležnih tužilaca na ocjenu i mišljenje.

"U ovoj oblasti se trenutno sprovode aktivnost u još 20 predmeta. Kada je u pitanju suzbijanje korupcije, realizovano je 36 predmeta. Specijalnom državniom tužiocu je podnijeto pet krivičnih prijava kojima je obuhvaćeno 56 lica (53 fizička i tri pravna) za krivična djela sa elementima organizovanog kriminala. U oblasti suzbijanja opojnih droga realizovano je pet većih predmeta od čega su četiri međunarodna, a među kojima se svakako mora izdvojiti predmet "Kocka / Vinetu". U ovom međunarodnom predmetu, kojim je rukovodila španska policija a u čijoj realizaciji je učestvovala i naša policija, zaplijenjeno je oko 3,5 tona kokaina i oko 9,4 miliona eura, a slobode je lišeno ukupno 69 lica od kojih su u Španiji lišena slobode dva crnogorska državljanina – jedan koji je označen kao najvažniji član ove organizovane kriminalne grupe i drugi koji je označen kao njegov saradnik i član ove grupe", saopšteno je iz MUP-a.

Na kolegijumu je pohvaljen rad NCB Interpol Podgorica i Forenzičkog centra, kao i drugih organizacionih jedinica koje su pružale podršku kolegama na terenu.

Bonus video: