Bar: Obnavljaju Župni dom

Objekat je, tokom vremena i istorijskih dešavanja, u sebi obuhvatio viševjekovnu crkvu Svetog Josipa, nekadašnje područno odjeljenje OŠ “Đuravci” i mjesni dom, a bio je glavno okupljalište ovog dijela Šestana. Danas se njegovo prizemlje koristi kao prostor za javna okupljanja, a na spratu je sakralni prostor sa etno postavkom
156 pregleda 0 komentar(a)
Bar, Župni dom, obnavljanje, Foto: Privatna arhiva
Bar, Župni dom, obnavljanje, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.12.2018. 08:22h

Na inicijativu zavičajnog Udruženja građana "Šestani", u gornjošestanskom selu Dedići se privode kraju radovi na obnovi Župnog doma koji je u ovom dijelu barske opštine značajan kulturno-istorijski objekat višestruke namjene.

Objekat je, tokom vremena i istorijskih dešavanja, u sebi obuhvatio viševjekovnu crkvu Svetog Josipa, nekadašnje područno odjeljenje OŠ “Đuravci” i mjesni dom, a bio je glavno okupljalište ovog dijela Šestana. Danas se njegovo prizemlje koristi kao prostor za javna okupljanja, a na spratu je sakralni prostor sa etno postavkom.

"Naša inicijativa za obnovu Doma i zalaganje odbornice primariusa dr Vesne-Kece Đokvučić naišli su na razumijevanje gradske uprave i rezultirali još jednim veoma značajnim projektom za revitalizaciju ovog kraja. Obnova je obavljana u više navrata zajedničkim ulaganjem lokalne samouprave i građana", saopštili su “Vijestima” iz Udruženja građana "Šestani".

U ovom Domu se inače svake godine krajem januara održava zavičajna manifestacija "Veče pored ognjišta".

Galerija

Bonus video: