Sad i Đačić vidi da se teško diše

"Preporučujem da sugrađani ograniče i na najmanju moguću mjeru svedu fizičke aktivnosti na otvorenom koje zahtijevaju dugotrajno i teško naprezanje"...
3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2015. 07:26h

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić preporučio je juče građanima da što manje vremena provode na otvorenom zbog velike koncentracije štetnih čestica u vazduhu, koje tokom cijelog dana premašuju vrijednosti predviđene regulativom i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

On se tek juče oglasio, iako mu sugrađani već dva mjeseca udišu vazduh zasićen štetnim materijama:

"Praćenjem rezultata monitoringa kvaliteta vazduha u urbanom dijelu Pljevalja tokom decembra, evidentan je trend postojanja visokih vrijednosti respirabilnih (PM 10 i PM 2.5) čestica koje u toku cijelog dana premašuju vrijednosti predviđene regulativom i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Ovo povećanje čvrstih čestica u vazduhu uzrokovano je sadejstvom više faktora: stabilnim vremenskim prilikama i temperaturnom inverzijom u dužem periodu, radom industrije i loženjem uglja i drva u kotlarnicima i individualnim ložištima. U cilju očuvanja zdravlja, a u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje, preporučujem da se u predškolskim ustanovama, u sve tri osnovne i dvije srednje gradske škole i u svim sportskim klubovima, ograniči izvođenje aktivnosti, naročito fizički zahtjevnih pri kojima se diše brže ili dublje, na otvorenom. Ovo je od velike važnosti kako bi se izbjeglo izlaganje zagađenom vazduhu, naročito kod djece i mladih osoba koje udišu više vazduha po kilogramu tjelesne težine u odnosu na odrasle osobe”, piše u preporukama Đačića, objavljenim na sajtu Opštine.

On je savjetovao da se prilikom boravka na otvorenom praktikuje šetnja umjesto trčanja, a da se manje zahtjevne fizičke aktivnosti organizuju u zatvorenom prostoru.

"Preporučujem i da svi sugrađani ograniče i na najmanju moguću mjeru svedu fizičke aktivnosti na otvorenom koje zahtijevaju dugotrajno i teško naprezanje. Za starije i sugrađane sa zdravstvenim problemima, kao i za trudnice uz uzdržavanje od fizičkih aktivnosti korisno je i da maksimalno smanje vrijeme boravka na otvorenom”.

Gradonačelnik Pljevalja nedavno je saopštio da ne zna zašto se diže tolika prašina u javnosti oko štetnih čestica u vazduhu, kada je "kvalitet vazduha isti kao u posljednjih 30 godina".

Vrijednost PM 10 čestica u Pljevljima u posljednjih 24 sata nisu se spustale ispod 230 mikrograma po metru kubnom, što je skoro pet puta više od dozvoljene granice.

Najveća koncentracija izmjerena je preksinoć u 22 sata 616 mikrograma po metru kubnom, što je preko 12 puta više od dozvoljenih vrijednosti.

Bonus video: