Bar: Naselje Kambodža i 2016. čeka bez vode

Oko 300 domaćinstava barskog naselja tehničkom vodom se snabdijeva iz obližnjeg potoka, u koji se ulivaju fekalije iz septičkih jama u Dobrim Vodama i Svetom Ivanu
552 pregleda 5 komentar(a)
Sveti Ivan, Foto: Radomi Petrić
Sveti Ivan, Foto: Radomi Petrić
Ažurirano: 25.12.2015. 19:12h

Mještani naselja Sveti Ivan, koje Barani uglavnom zovu Kambodža, i u novu godinu će ući bez vode za piće, iako se nalaze na 500 metara od trase Regionalnog vodovoda.

Stanovnici koji godinama protestuju zbog toga juče su ponovo zatražili pomoć, jer tvrde da 300 domaćinstava nema ni tehničku vodu.

Kažu da trenutno koriste potok u neposrednoj blizini naselja.

“Taj potok prema izvještaju Higijensko-epidemiološle službe barskog Doma zdravlja, ne zadovoljava kvalitet čak ni za tehničku upotrebu, jer se u njega prelivaju septičke jame Dobre Vode i naselja Sveti Ivan. Stanovnici na svoja obraćanja nadležnim institucijama sem usmenih obećanja nijesu ništa drugo dobili, već ih često opominju da su nelegalno naselje za koje nije još uvijek usvojen DUP. Međutim, u opštini Bar su i naselja Sokolana, Brca, Gornje Zaljevo koja nijesu legalno izgrađena, niti za njih postoji DUP, ali imaju regulisano vodosnabdijevanje”, piše u dopisu mještana dostavljenom “Vijestima“.

Oni navode da sumnjaju da razlog nerješavanja ovog pitanja “nosi političke ili nacionalne obrise, jer u naselju trenutno živi preko 95 odsto islamskog stanovništva“.

Najavljuju da će u cilju rješavanja problema biti prinuđeni da preduzmu radikalnije iskorake, “poput protesta ispred Skupštine Crne Gore i Opštine Bar, kao i ispred Ministarstva zdravlja”.

Iz NVO Green Home navode da u naselju živi oko 2.000 ljudi, od čega i znatan broj djece, i apeluju na nadležne da hitno riješe “ovo egzistencijalno pitanje za mještane započinjanjem procesa legalizacije naselja i izgradnje sistema za vodosnabdijevanje“.

Bonus video: