Kovačević: Za mjesne zajednice pitaju zbog nauke i statistike

“Vijesti” su ranije objavile da je u zahtjevu za ostvarivanje naknada majkama sa troje ili više djece, koji se podnosi Centrima za socijalni rad potrebno upisati i mjesnu zajednicu, etničku pripadnost i zanimanje djece, što opozicija i SDP vide kao način za izborne zloupotrebe DPS-a
89 pregleda 5 komentar(a)
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Zorica Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2015. 18:46h

Iz Ministarstva rada i sopijalnog staranja tvrde da “podaci o mjesnoj zajednici” iz zahtjeva za doživotne mjesečne naknade nijesu vezani za pojedince, već su isključivo statističke prirode.

“Vijesti” su ranije objavile da je u zahtjevu za ostvarivanje naknada majkama sa troje ili više djece, koji se podnosi Centrima za socijalni rad potrebno upisati i mjesnu zajednicu, etničku pripadnost i zanimanje djece, što opozicija i SDP vide kao način za izborne zloupotrebe DPS-a.

Iz ministarstva koje vodi Zorica Kovačević kazali su da se ti podaci traže za formiranje baze podataka za sistem socijalnih kartona, kojim će se omogućiti bolje profilisanje korisnika prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite”. Oni su istakli da se podaci o ulici, broju, opštini i mjesnoj zajednici “isključivo odnose na teritorijalnu pripadnost”.

“Kroz informacioni sistem se čak ne koriste podaci o mjesnim zajednicama, već o naseljima, jer u sistemu postoji zvanični registar naselja koji je preuzet od Monstata”, navode u Ministarstvu.

Oni tvrde da se lični podaci daju na korišćenje radi obrade u statističke ili naučno-istraživačke svrhe u obliku koji ne otkriva identitet lica, “što znači da se pojedincima i organizacijama koje traže pristup dostavljaju isključivo statistički podaci”. “Umrežavanjem podataka dobijaju se informacije o svim članovima porodice, da li su oni po nekom drugom osnovu korisnici prava iz socijalne i dječje zaštite, kao i podaci iz drugih institucija o njihovoj nepokretnoj i pokretnoj imovini, prihodima, statusu zaposlenja”, navode u Ministarstvu.

Bonus video: