Radari ubrzo i na semaforima

"Upoređivaće se registarska oznaka vozila sa podacima u bazi podataka registrovanih motornih vozila. Štampaće se fotografije lica mjesta. Ta fotografija će sadržati datum i vrijeme kad se prekršaj desio, brzinu kojom se vozilo kretalo, traku u kojoj je vozilo bilo, kao i lokaciju na kojoj se to dogodilo"
657 pregleda 12 komentar(a)
MUP radari, Foto: Mup.gov.me
MUP radari, Foto: Mup.gov.me
Ažurirano: 25.12.2015. 18:11h

ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) sljedeće godine planira da kupi stacionarne radare, koji će biti postavljani na semaforskim raskrsnicama u Crnoj Gori.

Za taj projekat, kako je saopšteno juče iz MUP-a, biće izdvojeno oko 2,5 miliona eura.

Načelnica Službe za informacione tehnologije MUP-a Nataša Starovlah Knežević kazala je da će novi sistem biti korišćen na ukupno 72 lokacije u Crnoj Gori, od čega su 13 raskrsnice.

Knežević je dodala da će radari istovremeno nalaziti na 25 lokacija a sa vremena na vrijeme će se rotirati.

"Sistem će funkcionisati tako što će posredstvom GPS (ili neke druge brže) mreže stanje na terenu, gdje je postavljen stacionarni sistem - radar, prenositi u "data centar" i tamo će se vršiti obrada prekršaja”, rekla je Knežević.

Dodala je da nakon toga slijedi upoređivanje podataka.

"Upoređivaće se registarska oznaka vozila sa podacima u bazi podataka registrovanih motornih vozila. Štampaće se fotografije lica mjesta. Ta fotografija će sadržati datum i vrijeme kad se prekršaj desio, brzinu kojom se vozilo kretalo, traku u kojoj je vozilo bilo, kao i lokaciju na kojoj se to dogodilo", kazala je Knežević.

Dodala je da će pored toga sistem generisati prekršajni nalog.

"Sadržaće sve podatke koje u sistemu imamo o vlasniku odnosno korisniku vozila. To će se sve pakovati zajedno i slaće se na kućnu adresu vlasnika odnosno korisnika motornog vozila", rekla je Knežević.

Istakla je da sa podacima iz sistema neće moći da se manipuliše.

"U okviru sistema je i automatsko prepoznavanje reg oznaka vozila, što znači da kada sistem pročita reg oznaku vršiće i automatsku provjeru da li se eventualno to vozilo potražuje i ako je tako to će signalizirati policiji", istakla je Knežević.

Viši policijski inspektor I klase u Odsjeku za bezbjednost drumskog saobraćaja Dragan Savić istakao je da je cilj stacionarnih sistema da utiču na vozače da poštuju saobraćajne propise.

"Samim tim će biti smanjena mogućnost nastanka saobraćajnih nezgoda. U prethodnom periodu su odabrane 72 lokacije prepoznate kao kritične dionice, gdje se događa povećan broj nezgoda. Postavljanjem ovog sistema u Crnoj Gori približićemo se evropskim standardima...", rekao je Savić.

Bonus video: