Forum žena SD: Ukinuti naknade za epiduralnu anesteziju

Iz Foruma žena Socijaldemokrata naveli su da iskustva žena govore i da su pacijentkinje zadovoljnije i srećnije zbog mogućnosti da u takvim uslovima i bez bolnog iskustva koje prirodno prati porođaj, postanu majke
191 pregleda 2 komentar(a)
Ivana Raščanin, Foto: Socijaldemokrate
Ivana Raščanin, Foto: Socijaldemokrate
Ažurirano: 25.12.2015. 15:01h

Forum žena Socijaldemokrata Glavnog grada se zalaže za ukidanje naknade za epiduralnu anesteziju u javnim ustanovama, i smatraju da tu praksu koja je trend u regionu i svijetu treba uvesti i u Crnoj Gori.

Iz te organizacije pojasnili su da je u svijetu epiduralna anestezija u porodilištu uobičajena metoda, i da se čak 80 do 100 odsto porođaja završava epiduralom.

"U Crnoj Gori je situacija drugačija - iako se veliki broj trudnica odlučuje za porođaj u epiduralu, još ima onih koje iz finansijskiih razloga nijesu u prilici da osjete prednosti porođaja na ovaj način. Za tu vrstu usluge u Kliničkom centru Crne Gore KCCG treba izdvojiti 125 eura", kaže se u saopštenju.

Iz Foruma žena Socijaldemokrata naveli su da iskustva žena govore i da su pacijentkinje zadovoljnije i srećnije zbog mogućnosti da u takvim uslovima i bez bolnog iskustva koje prirodno prati porođaj, postanu majke.

Predsjednica Foruma žena Glavnog grada Ivana Raščanin ukazala je da se povećava broj žena koje žele bezbolno da se porode, navodeći da trudnice ipak nisu u ravnopravnom položaju.

"Vjerujemo da bi ukidanje naknade za epiduralnu anesteziju bio podsticaj za buduće majke da bez dodatnog finansijskog opterećenja, ukoliko to žele, koriste prednosti porođaja bez bola. Na ovaj način, žene, bez obzira na materijalno stanje, bi mogle da se odluče na ovaj korak, jer pravo na epiduralnu anesteziju ne treba da bude luksuz već slobodan izbor", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, država bi se na taj način stavlila u službu zaštite roditeljstva, i time i u zaštitu porodilja kao posebne populacione grupacije.

Bonus video: