Sporni sirup povučen, iz Montefarma tvrde da nikom nije prisjeo

“Vijesti” su juče objavile da će ukupno 11 serija sirupa, sa rokom upotrebe do oktobra 2018. godine, biti povučeno iz apoteka, zato što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanja
0 komentar(a)
eferalgan, Foto: Bebac.com
eferalgan, Foto: Bebac.com
Ažurirano: 24.12.2015. 19:29h

Sve sporne serije sirupa “eferalgan” povučene su iz državnih apoteka, a niko od pacijenata se nije javio zbog eventualnih nuspojava.

To su “Vijestima” saopštili iz “Montefarma”, dodavši da su 18. decembra ujutro dobili obavještenje od “Farmaswisa” da se lijek povuče i vrati veledrogerijama.

“Proizvod je odmah povučen iz prometa i smješten u karantin skladišta 'Montefarma'”, istakli su.

Reporteri “Vijesti” obišli su juče nekoliko privatnih apoteka, u kojima im je rečeno da je sirup prethodnih dana povučen iz upotrebe i da ne znaju kada će stići nova isporuka.

Privatnici tvrde i da ima dovoljno ljekova koji se, kao i “eferalgan”, koriste za snižavanje temperature kod odraslih i djece i ublažavanje bolova.

“Vijesti” su juče objavile da će ukupno 11 serija sirupa, sa rokom upotrebe do oktobra 2018. godine, biti povučeno iz apoteka, zato što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanja.

Na sajtu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) piše da se ne može sa sigurnošću tvrditi da čestice nijesu zagadile proizvod.

Piše da pretraživanjem nacionalne baze neželjenih dejstava ljekova koja su se ispoljila u Crnoj Gori nije pronađena nijedna prijava sumnji na neželjeno dejstvo nakon primjene lijeka.

Navodi se i da je nosilac dozvole za taj lijek “farmaswis” iz Podgorice obavijestila je CALIMS o oduci da povuče iz prometa serije lijeka, čiji je proizvođač kompanija Bristol-Myers Squibb iz Francuske.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu odgovorili “Vijestima” da li je Zdravstveno-sanitarna inspekcija kontrolisala državne i privatne apoteke zbog “eferalgana” i šta je tom prilikom utvrđeno.

Bonus video: