Demokrate: Tajnim ugovorom Opštine i Lovćen filma oštećen grad

Demokrate su naveli da je najbitnija stavka ugovora to što opština Budva plaća finansijsku podršku-subvenciju investitoru u iznosu od 199.000 eura godišnje
60 pregleda 2 komentar(a)
bioskop, Budva, Foto: Vuk Lajović
bioskop, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.12.2015. 14:06h

Budvanske Demokrate ocijenile su da je ugovor Opštine Budva sa kompanijom Lovćen film, oko izgradnje multiplex bioskopa, više nego šteta za lokalanu upravu, te da se invstitoru, omogućilo da samo u godinu, vrati svoju investiciju na račun građana metropole turizma.

“Samo letimičnim pogledom na Ugovor Lovćen filma i opštine Budva jasno je da je privatni interes apsolutno favorizovan i da je cijeli posao za opštinu Budva izuzetno nepovoljan. O tom poslu se doduše raspravljalo pred odbornicima Skupštine opštine, ali ono što nije bilo pred odbornicima je Aneks tog ugovora koji je potpisan u tajnosti. Aneksom se štetne posledice koje predvidja osnovni ugovor multiplikuju, i jos se više, otvorenije i jasnije favorizuje privatni partner opštine, Lovcen film doo,to jest „Budva cineplex consortium“”, navodi se u saopštenju Demokratske Crne Gore, odbora u Budvi.

Oni su podsjetili da je Lovćen film garantovao da će uložiti 515.708, dok se Opština ugovorom obavezala da da u zakup na 20 godina oko 1500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u TQ centru.

“Koliko to košta Zakupca? Košta ga nula eura. Mislimo da kad bi pogledali cijene zakupa poslovnih prostora u TQ centru,čak i onih najlošijih prostora u TQ centru, koje je po pravilu dobila opština Budva u jednom drugom, sličnom privatno–javnom partnerstvu, tj. poslu gradnje TQ centra, došli bi smo do impozantne cifre na nivou 20 godina. Ali, Lovćen film to košta nula eura. Opština Budva po ugovoru takođe plaća troškove struje i odvoza smeća za cijelo trajanje ugovora, obezbjeđuje parking prostor, plaća sve takse i dažbine, daje subvencije za nekoliko raznih programa,obezbjeđuje fasadne površine… Ako sve ovo stavimo na papir, opet ćete sigurno dobiti astronomski iznos na nivou 20 godina “, navode iz budvanskog odbora Demokratske Crne Gore.

Oni su naveli da je najbitnija stavka ugovora to što opština Budva plaća finansijsku podršku-subvenciju investitoru u iznosu od 199.000 eura godišnje.

“Osim za 2014. gdje opština plaća 175 000 eura jer po Ugovoru subvencija se plaća od dana otvaranja bioskopa. Bioskop je otvoren tek 30. maja 2015., a isto imamo i u 2015 godini gdje bioskop radi samo šest mjeseci a plaća se puna subvencija. Subvencije će ukupno za 20 godina koštati OPštinu četiri miliona eura. Sve to govori da je posao oko bioskopa u Budvi vrlo isplativ investitoru dok opština na drugoj strani dobijavrlo zadovoljnog partnera u poslu. Kad se sve uzme u obzir,opština Budva je uložila mnogo više u projekat od privatnog investitora,ali kompletna dobit ide Lovcen filmu”, navode u ovoj partiji.

Oni dodaju da i pored povoljnosti koje dobija investitor, zaključuje se aneks ugovora.

“Osnovni ugovor se prilagođava novonastaloj situaciji. Onih 515 708 ulaganja sada postaju 1.065 000,00 i uvodi se obaveza da Lovćen film u najkraćem roku od otvaranja bioskopa Opštini Budva dostavi Izvjestaj o ulaganjima i izvedenim radovima na opremanju bioskopa. Nikakav izvjestaj do sada nije dostavljen.Uvodi se obaveza opštini da obezbjedi finansijsku i drugu podršku za program „Cinema city“. Najbitnije od svega,Ugovor se sada može raskinuti poslije 18 godina umjesto 20 godina,.Anexom je sada za 2014. predviđeno punih 199 000 eura, iako opet podvlačimo, bioskop je otvoren krajem maja 2015. Takođe umjesto 199 000 eura za 2015. i 199 000 eura za 2016, sada imamo duplo u 2015, to jest 398 000 eura iako opet kažemo, bioskop radi od 30. maja. Subvencija od 398 000 eura faktički za šst mjeseci rada, i to je već naplaćeno i to blokadom računa. Sve to isto imamo i za 2016, to jest 398 000 eura koje su predvidjene predlogom budzeta za 2016. Te duple isplate uvedene Anexom su ustvari plaćanja za 20-tu i 19–tu godinu zakupa. Mi to plaćamo sada i unaprijed kako bi ugovor mogao biti raskinut za 18 godina. U ovoj situaciji, danas poštovani Budvani, vi plaćate subvencije privatniku za tamo neku 2034. ili ko zna koju godinu”, upozorili su iz Demokratske Crne Gore.

Popoviću poništi aneks

Oni su naveli da će OPština subvencijama za period tri godine od 2014. do 2016. investitoru uplatiti 995 hiljada eura, dok su njegva ulaganja u bioskop bila 1.065 000.

“Nelegitimni predsjednik opštine Srđa Popovića, iako nije direktno učestvovao u ovome i ne želimo da ga kritikujemo za sve, ipak su svi odbornici DPS-a i on lično među njima glasali i podržali ovaj posao ,pa sada tražimo od njega i nelegitimne vlasti na čijem je čelu da nadju način da ponište barem Anex,a posle i da revidiraju Osnovni ugovor. Da ne dozvole da u 2016. godini gradjani Budve pored svega,plate extra 199 000 eura , zato što ima mnogo prečih stvari koje građani Budve treba da finansiraju. Na primjer evo, neka ih daju Sluzbi zaštite i spašavanja Budva, ili nekom drugom nezadovoljnom korisniku budžeta opštine Budva,ima ih mnogo koji rade teške i bitne poslove za gradjane Budve ,a koji za to ne primaju plate,a ne primaju ih upravo zbog ovakvih kombinacija”, navode iz Demokratske Crne Gore.

Bonus video: