Zvaničnici i funkcioneri čestitali Božić po gregorijanskom kalendaru

"Najveća poruka Božića je čovjekoljublje i želim da u tom duhu ovaj praznik proslavite sa porodicom i prijateljima", rekao je ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović
153 pregleda 1 komentar(a)
Božić, Foto: Shutterstock
Božić, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.12.2015. 13:37h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović čestitao je Božić vjernicima katoličke vjeroispovijesti, uz želju da uzvišeni dani oplemene duhovnim ispunjenjem sve domove i budu podsticaj saradnji i povjerenju među ljudima.

U čestitki upućenoj nadbiskupu barskom i primasu srpskom Zef Gašiju i biskupu kotorskom Iliji Janjiću, Vujanović je poželio vjernivima da u miru, blagostanju i sreći proslave dan Hristovog rođenja.

Predsjednik je ukazao da je Božić veliki hrišćanski praznik koji svojim svevremenskim duhovnim porukama veliča univerzalne vrijednosti dobrote, milosrđa i zbližavanja.

“Neka ovi uzvišeni dani oplemene duhovnim ispunjenjem sve domove i budu podsticaj saradnji i povjerenju među ljudima. Međukonfesionalnim i međunacionalnim razumijevanjem i poštovanjem gradimo iskreno zajedništvo i čuvajmo tradicionalnu bliskost, objedinjeni željom za sveukupnim dobrom naše Crne Gore i svih njenih građana”,kaže se u čestitki.

Krivokapić: Slogom i razumijevanjem ćemo pobijediti sve izazove novog dobra i učvrstiti našu zajedničku kuću Crnu Goru

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku svim građankama i građanima Crne Gore, koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru, nadbiskupu barskom monsinjoru Zefu Gašiju i biskupu kotorskom monsinjoru Iliji Janjiću

"Nadbiskupe Gaši, Biskupe Janjiću, u ovim nastupajućim blagim danima želim vam da u toplini svojih domova sa bližnjima proslavite jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Neka ovo bude trenutak za slavljenje i jačanje univerzalnih vrijednosti i ljudskih toplina", rekao je Krivokapić.

Predsjednik Skupštine je kazao da Crnu Goru i njen građanski duh čuvamo i branimo "upravo na tim vrijednostima, poštovanjem različitosti, soliradnošću, slogom i brigom o bližnjima i onima koji trebaju pomoć."

"Svima vama koji slavite Božić po Gregorijanskom kalendaru želim dobro zdravlje, mir, ličnu i porodičnu sreću. Slogom i razumijevanjem ćemo pobijediti sve izazove novog dobra i učvrstiti našu zajedničku kuću Crnu Goru koja će samo tako biti prosperitetnija i po mjeri svih", rekao je Krivokapić.

Aleksa Bečić: Praznični dani prilika da se vrate istinske porodične vrijednosti

Predsjednik Demokrata Aleksa Bečić u ime Demokratske Crne Gore i u svoje ime, svim pripadnicima katoličke vjeroispovijesti čestitao je Božić po gregorijanskom kalendaru sa željom da ovaj blagi dan provedu u dobrom zdravlju, miru i ljubavi.

"Ma koliko svijet bio pritisnut neredima i ophrljen nesavršenstvom, ovaj veliki i radosni hrišćanski praznik predstavlja svojevrsno svjedočanstvo da su vrijednosti tolerancije, razumijevanja, praštanja, ljubavi među ljudima i uvijek poželjan osjećaj jedinstva, naše zvijezde vodilje i naša najveća snaga. Ovi praznični dani prilika su da se navedene, ali i istinske porodične vrijednosti, kao i međuvjerski i međuetnički sklad, vrate i, nadamo se, duže vrijeme ostanu u mislima i djelima svih naših građana. Sve ono što predstavlja najbolje i neosporne pouke i poruke iz vjerskog učenja, neizostavni je dio našeg programa ”Pobjede, a ne podjele”. U konačnom, sam njegov naziv upućuje na neophodnost tješnjeg povezivanja i saradnje svih u Crnoj Gori, radi sveukupnog društvenog biljitka i dobrobiti građana. Iskreno vjerujem da će duh ovog praznika i u narednoj godini doprinijeti poštovanju bogatstva različitosti koje se njeguje u Crnoj Gori i uzajamnom poštovanju svih građana", rekao je Bečić.

Numanović: Najveća poruka Božića je čovjekoljublje

Ministar za ljudska i manjisnka prava Suad Numanović povodom Božića po gregorijanskom kalendaru u ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava i u svoje lično ime, uputio je srdačne čestitke nadbiskupu barskom, monsinjoru Zefu Gašiju, kotorskom biskupu, monsinjoru Iliji Janjiću, svom sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima, kao i svim protestantskim crkvama i zajednicama koje ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

"Najveća poruka Božića je čovjekoljublje i želim da u tom duhu ovaj praznik proslavite sa porodicom i prijateljima. Prema hiršćanskom vjerovanju Isus Hrist je rođen da bi svim ljudima donio mir, praštanje i ljubav. Neka nas ove vrijednosti okupe i ujedine u nastojanjima da Crna Gora, kao i do sada, bude država suživota i iskrenog poštovanja različitih vjera i nacija. Samo tako ćemo ostvariti Hristovo čovjekoljublje. Katolička crkva, protestantske crkve i njihovi vjernici svojim djelovanjem u duhu najboljih hrišćanskih vrijednosti vjekovima daju ogroman doprinos unapređenju crnogorskog društva. Uvjeren sam da će proslava i ovog Božića proteći u skladu sa takvom vjerskom tradicijom", rekao je Numanović.

Brajović čestitao Božić po greogirjanskom kalendaru

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore Ivan Brajović povodom Božića po gregorijanskom kalendaru uputio je čestitke nadbiskupu barskom monsinjoru Zefu Gašiju i kotorskom nadbiskupu monsinjoru Iliji Janjiću i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti.

"U ime Socijaldemokrata Crne Gore i svoje ime želim da uputim iskrene čestitke Vama i svim vjernicima koji slave Božić po Gregorijanskom kalendaru, u želji da ga proslavite u miru, radosti i blagostanju", kazao je Brajović.

Brajović je rekao da je Božić prilika da se svi zajedno podsjetimo da smo društvo koje njeguje različitost u naciji, vjeri i kulturi i da to može i treba da bude naša prednost i bogatstvo, koje će našu zajednicu učiniti još bogatijom.

"Međusobno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje doprinijeće da se razvijamo kao zdravo i bogato društvo u kojem možemo očekivati prosperitet za sve građane Crne Gore. Dani koji su pred nama predstavljaju vrijeme kada jedni druge darujemo lijepim i toplim riječima, pažnjom i poklonima, te zbilja vjerujem da će duh praznika učiniti sve nas istrajnim u pogledu ciljeva koje namjeravamo ostvariti u budućnosti. U nadi da će najradosniji hrišćanski praznik donijeti međusobno poštovanje, razumijevanje i toleranciju, te da ćete radost predstojećih praznika podijeliti sa svojim porodicama i dragim prijateljima, još jednom želim Srećan Božić", kazao je Brajović.

Pajović: Božić obavezjuje da gradimo zajedničku budućnost na vrijednostima koje nas ujedinjuju

Predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović čestitao je Božić svim građanima i vjernicima, koji slave praznik po gregorijanskom kalendaru.

Pajović je u čestitki naglasio da je Božić praznik koji simbolizuje radost rađanja i stvaranja, stoga i obavezuje da gradimo zajedničku budućnost na vrijednostima koje nas ujedinjuju i spajaju za dobrobit svih građana i cijelog društva.

“U to ime želim da ovaj veliki hrišćanski praznik dočekate i podjelite u radosti, miru i zdravlju sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama”, poručio je Pajović u čestitki.

Milić: Želim da u miru, slozi i spokojstvu proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik

Predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić uputio je, u ime SNP-a i u svoje lično ime, povodom predstojećih Božićnih praznika po gregorijanskom kalendaru, čestitku kotorskom biskupu Iliji Janjiću, sveštenstvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

“Vječna simbolika dana Hristovog rođenja afirmiše temeljne ljudske vrijednosti i treba da predstavlja putokaz međusobnom uvažavanju, poštovanju i razumijevanju. Želim da u miru, slozi i spokojstvu proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik, koji svojim porukama podstiče najplemenitije u svima. Neka ljubav, solidarnost i briga za bližnje ispune radošću i blagostanjem sve domove. Istrajmo u uvjerenju da su zajedništvo, tolerancija i čovjekoljublje put koji treba slijediti kako bi gradili ljepšu budućnost za sve građane i zajedničku nam Crnu Goru”, kaže se u čestitki predsjednika Milića.

Popović: Želim vam da Božićne praznike provedete sa najdražima, u miru, radosti i sreći

Svim građanima i građankama rimokatoličke vjeroispovijesti, barskom nadbsikupu Zefu Gašiju, kotorskom biskupu Iliji Janjiću kao i svima onima koji slave prema gregorijanskom kalendaru, u svoje lično i u ime Liberalne partije Crne Gore, upućujem najiskrenije čestitke povodom Badnjeg dana i nastupajućeg Božića, navodi se u čestitki predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića.

"Neka vam blagi dani pred nama donesu duh toleracnije, prihvatanja i dobrih međuljudskih odnosa koji su najveće blago našeg društva i svakog pojedinca u njemu. Želim vam da Božićne praznike provedete sa najdražima, u miru, radosti i sreći", rekao je Popović

Bonus video: