GA će resurse usmjeriti na poštovanje standarda novinarske profesije

„Formiranje nezavisnog samoregulatornog tijela obaveza je na koju Alijansa ukazuje određeni period, pa i ovom prilikom pozivamo sve predstavnike medija ali i nadležne državne organe da se što prije krene u ozbiljne razgovore oko uspostavljanja tijela koje treba da bude matica za novinare, simbol nepristrasnosti i profesionalizma“
58 pregleda 0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.12.2015. 18:16h

Građanska alijansa (GA) će, u sklopu svog medijskog programa, usmjeriti resurse na formiranje snažnog, uticajnog i jedinstvenog regulatornog tijela i bezuslovno poštovanje Etičkog kodeksa i standarda novinarske profesije.

GA je pozdravila zaključke sa sastanka Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP).

Kako navode, potrebno je naglasiti poruke crnogorskoj medijskoj zajednici.

„Formiranje nezavisnog samoregulatornog tijela obaveza je na koju Alijansa ukazuje određeni period, pa i ovom prilikom pozivamo sve predstavnike medija ali i nadležne državne organe da se što prije krene u ozbiljne razgovore oko uspostavljanja tijela koje treba da bude matica za novinare, simbol nepristrasnosti i profesionalizma“, kaže se u saopštenju GA.

Kako navode, u vrijeme kada je samoregulacija u novinarskog esnafa u Crnoj Gori zapravo simbol njegove raspolućenosti, kampanje koje određeni mediji sprovode protiv aktivista civilnog društva i političara ukazuju na nemoć i nemogućnost države da efikasno sprovodi Zakon o medijima.

„Sve ovo više nije razlog za zabrinutost koliko slika alarmantnog stanja koje prijeti da eskalira u apsolutnu anarhiju na tom polju“, rekli su iz GA.

Kako navode, GA je kao aktivan učesnik u radu Komisije za istrage i procesuiranje slučajeva napada na novinare pokrenula kampanju „Ugroženo novinarstvo – Reaguj“ u saradnji sa tim tijelom, koja je za rezultat imala kreiranje sajta komisije, spotova za promociju sprečavanja napada na novinare, i dodatne edukacije njenih članova.

Kako je poseban fokus POSP i na tom segmentu, iz GA pozivaju članove Komisije iz državnih organa da ulože dodatne napore i ne dozvole da nepotrebna administracija opstruira istrage napada na medije.

„Posebno apostrofiramo apsurdan odnos MUP-a koji je tražio mišljenje Agencije za zaštitu podataka povodom uvida u dokumentaciju iz istraga iako svaki član Komisije ima dozvolu za pristup dokumentima sa oznakom tajno“, rekli su iz GA.

U GA su, kako su saopštili, zabrinuti povodom činjenice da pojedini članovi Komisije iz tužilaštva i policije mogu doći u situaciju da se raspravlja o istragama koje su sami vodil, što, dodaje se, dovodi u pitanje njihovu pristrasnost i sam rad Komisije.

„Na kraju, činjenica da ključni slučajevi napada, pa i ubistava novinara nijesu riješeni, šalje lošu poruku društvu, demokratiji i govori o opštem stanju u Crnoj Gori. Poljednja dešavanja tokom protesta ispred Skupštine, hapšenje novinara i hirovito ponašanje policije, mora se sankcionisati i tako poslati poruka da je sloboda izvještavanja neprikosnovena“, ocijenjeno je iz GA.

Oni pozivaju državni vrh da sa deklarativnog zalaganja za slobodu i pluralizam u medijima pređu na konkretnu podršku slobodi izražavanja, dodatno osnažujući nezavisnost regulatornih agencija, da spriječe praksu oglašavanja državnih organa u samo određenim medijima kao i da se dodatno zalažu za poštovanje Zakona o slobodnom pristupu informacijama koji je esencija transparentnosti.

„U zaključku POSP-a navodi se da je u RTCG neophodno obezbijediti nezavisnu uređivačku politiku. GA založiće se da rad Javnog servisa u narednom periodu bude transparentniji, kao i da se informativne emisije u najvećoj mjeri bave problemima „običnih“ ljudi, a sve manje protokolarnim aktivnostima državnog vrha“, kazali su iz GA.

Kako su naveli, fokus uređivačke politike Javnog servisa mora biti na socijalnim pitanjima, pitanjima ljudskih prava i posebno prava manjina, a sve manje na politici.

„GA se obavezuje da će, u sklopu svog medijskog programa, resurse usmjeriti na osnaživanje organa, dijalog i medijaciju na ovim poljima te formiranje snažnog, uticajnog i jedinstvenog regulatornog tijela, bezuslovno poštovanje Etičkog kodeksa i standarda novinarske profesije, kako bi kao društvo uživali u medijskoj sceni oslobođenoj od uticaja političkih i ekonomskih krugova moći“, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: