"VAŽAN KORAK"

HRA: Odbor odlučio da održi konsultativno saslušanje Zakonu o medijima

"Posebno ohrabruje činjenica da je Odbor jednoglasno odlučio da je ovakva rasprava potrebna", istakli su iz HRA
0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.12.2015. 11:59h

Pozdravljamo odluku skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da prihvati inicijativu HRA i organizuje konsultativno saslušanje, raspravu o potrebi izmjena i dopuna Zakona o medijima, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz ove NVO ističu da je to je veoma važan korak ka modernizaciji osnovnog sistemskog zakona o medijima, za koji kažu da je od ključnog značaja za slobodu izražavanja i pravo javnosti na informisanje.

Posebno ohrabruje činjenica da je Odbor jednoglasno odlučio da je ovakva rasprava potrebna. Očekujemo da se rasprava zakaže čim Skupština počne sa radom u 2016. godini. HRA je 10. novembra uputila Odboru inicijativu o održavanju konsultativne rasprave o potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima. U prilog inicijativi dostavili smo Predlog izmjena i dopuna Zakona o medijima, koji je u julu 2015. izradila radna grupa u sastavu: Azra Jasavić, poslanica, Draginja Vuksanović, poslanica, Dragoljub Duško Vuković, novinar i medijski analitičar, Goran Đurović, predsjednik Komisije Savjeta RTCG za razmatranje predstavki i prigovora slušalaca i gledalaca i predsjednik Upravnog odbora Koalicije NVO – Saradnjom do cilja, Jadranka Vojvodić, zamjenica direktora Agencije za elektronske medije i Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA. Ovaj projekat je ostvaren zahvaljujući podršci Australijske ambasade u Beogradu" navodi se u saopštenju HRA.

Dodaje se da je pored izmjena i dopuna koje bi trebalo da doprinesu usklađivanju Zakona o medijima sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, radna grupa predložila i osnivanje sveobuhvatnog Fonda za medijski pluralizam, propisivanje postupaka i kriterijuma za transparentno oglašavanje države u medijima, kao i preciziranje prava novinara u odnosu na osnivače medija.

"Na sjednici održanoj 7. decembra 2015, Odbor je zaključio sljedeće: ”Povodom izjašnjavanja o održavanju Konsultativne raspraveo potrebi za izmjenama i dopunama Zakona o medijima, po inicijativi NVO Akcija za ljudska prava, Odbor je jedinstvenog stava da je na osnovu pomenute inicijative, svih procesuiranih predloga zakona iz ove oblasti i problematike pomenute u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2015. godinu, u narednom periodu, potrebno organizovati konsultativno saslušanje (raspravu). U vezi sa tim, Odbor će pozvati sve predlagače i kompetentne stručnjake zbog davanja doprinosa poboljšanju i unaprjeđenju pitanja iz ove oblasti", zaključuje se u saopštenju HRA.