ISPAŠTAJU ZBOG NEMARA

Bez vode 500 domaćinstava zbog nagomilanog duga za struju

Bez vode pet dana su, između ostalih, potrošači iz Gornjih Kokota, Liješnja, Podstrane, a iz MZ „Barutana” poslaće dopis EPCG, Vladi...
119 pregleda 3 komentar(a)
Donja Lješanska nahija, Foto: Boris Pejović
Donja Lješanska nahija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2015. 18:59h

Pet stotina domaćinstava sa područja donje Lješanske nahije bez vode je pet dana zbog nagomilanog višegodišnjeg duga za struju od 326.000 eura za pumpu na crpnoj stanici Famaci.

Bez vode su između ostalih potrošači iz Gornjih Kokota, Liješnja, Podstrane, a iz Mjesne zajednice „Barutana” za danas su najavili da će poslati dopis Elektroprivredi, Vladi, gradonačelniku i drugima sa molbom da se inicira sastanak na kojem bi problem bio riješen.

Mještanin Gornjih Kokota Rajko Tapušković kazao je da redovno plaća račune za vodu, ali da su zbog nečijeg nemara sada ostali bez nje.

“U tri posljednje kuće u selu ima devetoro maloljetne djece. Neko ima bunare, pa se snađe, ali mi koji nemamo alternativu, snalazimo se kako znamo i umijemo. Apelujemo da nam neko pomogne”, kazao je Tapušković. On je rekao da u tom naselju ima pedesetak domaćinstava .

Predsjednik MZ „Barutana” Milenko Vukčević kazao je da računi za struju stižu njima, ali da su to osporili i da su dobili presudu da ne treba da plaćaju.

“U Privrednom sudu smo dobili presudu da račune ne možemo mi da plaćamo. To smo tražili jer nijesmo pravno lice. Vodovod smo napravili prije 25 godina o svom trošku, dug datira od tada”, kazao je Vukčević.

On je kazao da je i njihova krivica zbog isključenja i da su bili svjesni problema.

“Vodovod je 2014. godine preuzeo da naplaćuje vodu i da otklanja kvarove, odnosno održava sistem, a da od novca koji da tako kažem pretekne, plaća i nešto struje”, tvrdi Vukčević. On je rekao da je 2011. bilo dogovoreno da Vlada, Glavni grad i Vodovod plate po 100.000 eura za račune, ali da je Ministarstvo finansija stopiralo. Tehnički direktor „Vodovoda i kanalizacije” Filip Makrid kazao je „Vijestima” da su preuzeli održavanje tog sistema, ali da ne dobijaju račun za struju.

“To treba da se riješi u trouglu Elektroprivreda - Vlada - Glavni grad. Mi kao preduzeće imamo volje da participiramo u dijelu plaćanja. Nije još definisano ko je titular nad tim sistemom”, kazao je Makrid. On je rekao da su prije skoro dvije godine preuzeli održavanje i naplaćivanje, a da mještani vodu plaćaju redovno.

“Uložili 120.000 eura da bi taj sistem doveli u red, ugradili smo 500 vodomjera, popravili mnoge nedostatke”, kazao je Makrid.

Mjesečni račun od 3 do 8 hiljada eura

Vukčević je kazao da  mjesečni  račun za struju za pumpu iznosi prosječno od tri do osam hiljada eura, zavisno od potrošnje.

“Veliki problem je što plaćamo industrijsku struju, a tražili smo, da kao jedno siromašno područje, da nam obračunavaju kao domaćinstvima, ali je to odbijeno. Sušni period je, kiša nije padala dugo, ima mještana koji drže stoku i voda im je i te kako potrebna”, kazao je Vukčević.

Preporučujemo za Vas