SPORNO 11 SERIJA “EFFERALGANA”

Agencija naložila povlačenje sirupa za snižavanje temperature

Prozivođač sirupa je kompanija Bristol-Myers Squibb iz Francuske, a lijek je povučen iz prodaje u Srbiji
58 pregleda 4 komentar(a)
Efferalgan, Foto: Bebac.com
Efferalgan, Foto: Bebac.com
Ažurirano: 23.12.2015. 06:19h

Ukupno 11 serija sirupa “Efferalgan”, koji se koristi za ublažavanje bolova i snižavanja temperature kod odraslih i djece, biće povučeno iz crnogorskih apoteka zato što su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za pakovanje.

Na sajtu Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) piše da se ne može sa sigurnošću tvrditi da čestice nijesu zagadile proizvod.

Nosilac dozvole za taj lijek “PharmaSwiss” iz Podgorice obavijestila je CALIMS o oduci da povuče iz prometa serije lijeka koje imaju rok upotrebe do oktobra 2018. godine.

Navodi se da je CALIMS predložila nadležnoj inspekciji povlaženje spornih serija iz veleprodaje i maloprodaje.

Na sajtu CALIMS-a piše da u informaciji koju je proslijedio proizvođač nije bilo prijavljenih neželjenih reakcija u vezi sa odstupanjem od stadarda kvaliteta.

“Pretraživanjem nacionalne baze neželjenih dejstava ljekova koja su se ispoljila na teritoriji Crne Gore, koju vodi CALIMS, nije pronađena nijedna prijava sumnji na neželjeno dejstva nakon primjene lijeka ...”, piše u saopštenju.

Prozivođač sirupa je kompanija Bristol-Myers Squibb iz Francuske, a lijek je, prema pisanju medija, povučen iz prodaje u Srbiji.