Kapija zatvara javni put

U neposrednoj blizini je stari kameni most rađen pod volat i po svemu sudeći on će sljedeći biti na udaru. Sa druge strane potoka-Tartar bašta , ka Sušćepanu, planiraje gradnja turističkog naselja (lokalna skupština je nedavno dala zeleno svijetlo) . Za pretpostaviti je da će “graditelji” opet koristiti kameni pješački put za dopremanje materijala
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2015. 14:55h

U naselju Topla tri na javnom putu postavljena je kapija, čiji stubovi ni poslije sedam mjeseci od prve intervencije Komunalne policije nisu uklonjeni.

Prije dvije godine investitor je počeo gradnju objekta sa stanovima za tržište. Za dopremanje građevinskog materijala, koristio je stari stari pješački kameni put ( za selo Sušćepan) , iako mu je inspekcija to zabranila. Uhodana šema se i ovog puta pokazala efikasnom: dobijena je dozvola za "rekonstrukciju puta" ( pješačkog), a pri tom je samo izbetonirana dotadašnja trasa. Slična “ foru” iskoristio je prije nekoliko godina i izvođač radova na rekonstrukciji planinarskog doma Za Vratlom. Opština je i u tom slučaju dala dozvolu za rekonstrukciju (pješačkog) puta, pa su stare austrijske kamene serpentine zbog dopremanja gradjevinskog materijala u potpunosti razrušene.

U neposrednoj blizini je stari kameni most rađen pod volat i po svemu sudeći on će sljedeći biti na udaru. Sa druge strane potoka-Tartar bašta , ka Sušćepanu, planiraje gradnja turističkog naselja (lokalna skupština je nedavno dala zeleno svijetlo) . Za pretpostaviti je da će “graditelji” opet koristiti kameni pješački put za dopremanje materijala.

U Boki su još uvijek vidljivi ostaci brojnih kamenih puteva gradjenih još u doba Rimljana, kasnije Turaka, za vrijeme Austrougarske I kraljevine Jugoslavije. Putevi su se vjekovima gradili isključivo od kamena. Kamen je postojan materijal koji je omogućavao, uz redovno održavanje, dugotrajno zadržavanje prvobitnih karakteristika puta. Najbolje očuvani stari kameni putevi su iz doba Austrougarske.

Stari kameni putevi posljednjih pola vijeka nestaju svakodnevno . Jedan od uzroka je neumintno djelovanje vremena I prirodnih uslova, njihova devastacija I najčešće pretvaranje kamenih puteva u betonske -pješačke ili kolske puteve kao u naselju Topla tri.

Zakon o planinskim stazama je dosta dobro regulisao održavanje kamenih staza koje su markirane. Ali to je najčešće samo mrtvo slovo na papiru jer ga se u praksi malo ko, izuzev planinara entuzijasta, pridržava.

Galerija

Bonus video: