Protest zbog zagađenja u Pljevljima: Traže ostavku Gvozdenovića i Spahića

Zatraženo i da se krene u rješavanje problema zagađenja vazduha u Podgorici i Nikšiću, gdje se takođe registruju povremena prekoračenja štetnih materija u vazduhu
50 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2015. 14:46h

Više stotina Pljevljaka okupilo se na gradskom trgu 13. jul na protestnom skupu kojeg je zbog enormnog zagađenja vazduha u tom gradu, organizovalo više crnogorskih Nevladinih organizacija.

Pljevljaci, podržani građanima iz drugih crnogorskih gradova zatražili su od nadležnih u državi i Opštini da hitno krenu u rješanje nagomilanih ekoloških problema u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Sa skupa je zatražena i smjena ministra Branimira Gvozdenovića i direktora Agencije za zaštitu životne sredine Ervina Spahića koji su „najodgovorniji za nedopustivo loše stanje životne sredine u Pljevljima“.

Zatraženo i da se krene u rješavanje problema zagađenja vazduha u Podgorici i Nikšiću, gdje se takođe registruju povremena prekoračenja štetnih materija u vazduhu.

„Do uspostavljanja ekološki i ekonomski najprihvatljivijeg načina grijanja u urbanim zonama Opština uvesti povlašćene cijene električne energije za sve građane Crne Gore. Za građane Pljevalja i Nikšića, dvije u Crnoj Gori najugroženije životne sredine na čijim teritorijama su Termoelktrana i HE Perućica tu mjeru primijeniti već od 1. januara 2016, kako bi se najefikasnije uticalo na smanjenje aerozagađenja“, jedan je od zahtjeva koje je pročitao predsjednik Ekološkog društva Breznica Milorad Mitrović.

Prije početka skupa, izveden je performans u kojem su učestvovali prisutni građani ispisujući svojim tijelima SOS. Cijelo vrijeme dog je trajao skup oglašavale su se i sirena za uzbunjivanje. Prisutni su posebno pozdravili grupu mještana Beransela, kao i građane i predstavnike NVO koji su atuobusom doputovali iz Podgorice i Nikšića u Pljevlja, kako bi dali podršku Pljevljacima da istraju u svojim zahtjevima.

Poznati pljevaljski ekolog je podsjetio prisutne da su od predhodnog skupa, koji je prošle godine organizovan na isti dan nadležni malo toga uradili na rješavanju alarmantnog stanja zagađenosti životne sredine.

„Ispitivanja javnog mnjenja koje su sprovele kolege iz Ekološkog pokreta Ozon o štetnosti aerozagađenja po ljudsko zdravlje, pokazalo je da 96,7 odsto građana Pljevalja nima u Pljevije zadovoljno kvalitetom našeg vazduh“, rekao je Mitrović, pozdravljajući hrabre Pljevljake koji su došli na proteste, uprkos, kako je rekao, pritiscima rukovodilaca javnih preduzeća i ustanova, da se ne odazovu današnjim protestima.

On je podsjetio da je do 1. decembra ove godine registrovano 158 prekoračenja srednjih dnevnih vrijednosti suspendovanih čestica PM 10 iako je zakonom dozvoljeno 35 dana godišnje.

„Kada je ekologija u pitanju tu ne bi trebalo da bude podjela ni na partijsku, vjersku niti bilo koju drugu pripadnost. Mi smo danas željeli da slika bude važnija od riječi, ne zato što nemamo argumenata, ne zato što nijesmo spremni na javni dijalog ili zato što nas je neko uplašio tragikomičnim verbalnim napadima iza leđa, već upravo zato što je svima jasno o čemu se ovdje zapravo radi i zato je ovaj SOS danas najvažnija poruka svima onima koji mogu doprinijeti da se ovaj ekocid nad ljudima i prirodom konačno zaustavi.“, rekao je Mitrović.

Galerija

Bonus video: